Intră în vigoare de luni, 1 august. Anunțul momentului în România. Toată lumea va fi obligată să scoată mai mulți bani din buzunar începând de săptămâna viitoare.
Anunțul momentului în România. De la 1 august intră în vigoare noile măsuri prevăzute în Ordonanța 16/2022. Acestea vizează accizele la tutun și alcool. De asemena, tot în document mai regăsim și taxarea veniturilor provenite din jocuri de noroc, dar și suprataxarea muncii cu program part-time.
Printre măsurile care intră în vigoare de la 1 august avem o acciza minimă obligatorie în plată pentru 1.000 de țigarete care urcă la valoarea de 594,97 lei de la 563,97 lei. Practic, țigările se scumpesc de la 1 august.
Totodată, de la 1 august crește și acciza la alcool, drept urmare berea va fi mai scumpă în ultima lună de vară. Până acum, s-a discutat despre o creștere de 20% a accizei, drept urmare, acest lucru se va resimți și în buzunarele românilor.
Măsurile care intră în vigoare de la 1 august
O altă măsură care intră în vigoare de la 1 august este supraimpozitarea muncii part-time. Astfel, cei care au un astfel de contract de muncă trebuie să știe că în momentul în care ”salariatul realizează venituri prin unul sau mai multe contracte de muncă cu timp parțial, iar valoarea salariului cumulat este mai mică decât salariul minim brut, se calculează și se datorează la plată contribuția la asigurările sociale – pensii la nivelul salariului minim garantat în plată”, prevede ordonanța.
Excepție de la regulă o fac studenții și elevii cu vârste de până la 26 de ani, dar și pensionarii cu limită de vârstă și ucenicii care au până în 18 ani.
O a patra măsură care va intra în vigoare de la 1 august este impozitarea veniturilor din jocul de noroc. Astfel, cei care câștigă până la 10.000 de lei vor fi impozitați cu 3%. De cealaltă parte, veniturile din jocurile de noroc care se încadrează între 10.000-66.750 lei inclusiv, vor fi impozitate cu 20%, în timp ce veniturile de peste 66.750 lei – 11.650 lei, vor fi impozitate cu 40%.
Noi reguli privind salariul minim
O altă regulă vizează salariul maxim pentru care se poate beneficia de facilități în construcții. Este vorba despre suma de 10.000 lei brut, iar veniturile din salarii ce exced sumei de 10.000 lei nu beneficiază de facilități. Aceeași limitare este valabilă și pentru salariile din sectorul agricol și industrie alimentară.
De la 1 august se abrogă de asemenea și posibilitatea asocierii fără personalitate juridică între un contribuabil plătitor de impozit specific și o persoană fizică sau cu orice altă entitate.
O altă măsură care va intra în vigoare de săptămâna viitoare vizează calculul diferitelor plafoane legate de salariul minim brut pe țară, când acestea sunt diferențiate, la calculul plafonului se va avea în vedere valoarea cea mai mică a salariului minim brut garantat în plată, se mai arată în ordonanță.