Astfel, având în vedere noile cifre, masca de protecție este obligatorie în spațiile publice aglomerate, inclusiv cele în aer liber. Sălile de fitness vor funcționa cu capacitate de 50%, iar accesul va fi permis doar celor care sunt vaccinați, testați sau au avut COVID.
Noile măsurile intră în vigoare din această noapte, de la ora 00.00 și au o durată de 14 zile.
Pe lângă regulile anunțate anterior, în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, potrivit unui comunicat al Prefecturii București.
Ulterior, Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a făcut duminică seara precizări în ceea ce privește obligativitatea purtării măștii de protecție în Capitală, la cinci ore de la anunțul inițial, care a provocat confuzie.
Sursa citată anunță că în loc de „în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura” se va citi „în spaţiile publice: pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura”.
Totodată, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.
Noi restricții în Capitală
Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Marile companii din București sunt implicate și ele activ. Astfel, în ceea ce privește autobuzele sau tramvaiele, STB SA va monitoriza permanent gradul de încărcare a mijloacelor de transport pe care le deservește, în scopul diminuării aglomerației din vehicule și stații, mai ales la orele de vârf. În autobuze și troleibuze, accesul pasagerilor se va efectua prin ușa din față, iar coborârea pe celelalte uși. În tramvaie, accesul pasagerilor se va efectua prin ușa din mijloc, iar coborârea pe celelalte uși.
Totodată, STB SA va informa călătorii cu privire la obligativitatea purtării corecte a măștii de protecție și a evitării consumului de produse alimentare în mijloacele de transport în comun, prin mijloace audio-video și prin afișare în mijloacele de transport în comun.
În ceea ce privește transportul cu metrou, Metrorex SA va informa și îndruma publicul călător prin instalațiile de sonorizare despre situațiile de aglomerare apărute și îl va informa asupra obligativității de a păstra distanțarea fizică și de a purta corect masca de protecție.
De menționat e faptul că în funcție de evoluția situației epidemiologice la nivelul Municipiului București se vor putea institui măsuri suplimentare, cu respectarea normelor legale în vigoare, anunță Prefectura.
masca protectie FFP2
Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a făcut duminică seara precizări în ceea ce privește obligativitatea purtării măștii de protecție în Capitală, la cinci ore de la anunțul inițial, care a provocat confuzie.
Potrivit reprezentanților CMBSU, în textul inițial remis presei s-a strecurat o eroare de redactare.
„Întrucât redactarea reglementării obligativității măștii de protecție a creat confuzie în rândul publicului, în ceea ce privește definirea noțiunii de spațiu public, urmare solicităriilor venite din mass media, am cerut clarificări asupra acestui aspect Direcției de Sănătate Publică București- care, prin d-na director Oana Nicolescu-conducătorul Grupului de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de producerea de îmbolnăviri în masă, a constatat strecurarea unei erori materiale în redactare”, au transmis duminică seara reprezentanții CMBSU.
Aceștia anunță că în loc de „în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura” se va citi „în spaţiile publice: pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura”.