Începând de sâmbătă, 1 aprilie, facturile românilor vor crește din nou, cu toate că autoritățile dau asigurări că prețul pentru consumatorii finali nu va fi modificat.

Facturile la energie electrică sunt plafonate de către stat, însă cele la gaze naturale nu, motiv pentru care nu este exclus ca acestea să fie mai mari, după ce ANRE a decis majorarea tarifelor de distribuție.

ANRE, în cursul acestei săptămâni, în ședința de miercuri, a dezbătut în comitetul de reglementare ajustarea tarifelor de distribuție la energie electrică și gaze naturale, dar asta nu înseamnă că prețurile finale la consumatorii casnici și non-casnici se modifică.

Au fost aprobate noile tarife care într-adevăr au crescut, dar este doar o componentă a prețului cu o pondere relativ mică în acest moment.

În continuare există acele plafoane care sunt stabilite în ordonanța 27 pentru consumatorii care au dreptul la ele şi se aplică: 0,68 lei, 0,80 lei, 1 leu şi 1,30 lei la energie electrică şi, respectiv, la gaze naturale: 0,31 lei şi 0,37 lei pentru casnic și non-casnic”, spune Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE.

Majorările intră în vigoare de mâine, 1 aprilie

Reprezentantul ANRE a mai spus că aceste majorări vor intra în vigoare de la data de 1 aprilie, adică de mâine.

„Ordonanța 27, care plafonează prețurile la energia electrică și gazele naturale și a fost aprobată în martie anul trecut, conține o prevedere conform căreia, pentru o perioadă de un an începând cu data de 1 aprilie 2022 și până la 31 martie 2023, aceste tarife au fost înghețate și, în această perioadă, nu s-au modificat.

Aceeași ordonanță de urgență obligă autoritatea să facă o ajustare a acestor tarife începând cu data de 1 aprilie 2023, deci intră în vigoare practic începând de mâine”, a continuat şeful din ANRE.

Asociația Energia Inteligentă a făcut o analiză din care reiese să oamenii, consumatorii casnici, vor  plăti mai mult cu până la 5% pentru factura de gaze.

Facturi de regularizare la energia electrică pe minus

Într-o notă mai optimistă, vicepreședintele ANRE a mai spus că peste 150.000 de clienți vor avea facturi de regularizare la energie electrică, iar că acestea vor fi pe minus.

„Am finalizat și acele machete, regularizări, care se fac în baza OUG pentru clienții care și-au redus consumul în 2022 față de 2021.

Este un număr considerabil de clienți, peste 150.000, potrivit datelor furnizorilor. Probabil vom depăși 200.000.

Este o dovadă că clienții casnici s-au preocupat să-și reducă din consum”, a declarat Zoltan Nagy-Bege.

Conform legislației adoptate anul trecut, există plafoane de preț pentru clienții finali. Începând cu februarie 2023, clienților care au avut un consum mediu mai mic în 2022 față de 2021 și care se încadrează într-o categorie de consum care se califică pentru plafonarea prețurilor li se vor restabili plafoanele.

Ca urmare, acești clienți din România vor primi facturi de regularizare pentru consumul facturat anterior, cu o valoare redusă. Legislația a stabilit plafoanele maxime de preț pentru categoriile de consum în funcție de consumul din anul anterior.

Pentru a pune în aplicare plafoanele, furnizorul va anula facturile emise anul trecut la prețul neplafonat și va emite noi facturi cu prețul mai mic, plafonat. Acest lucru va avea ca rezultat un deficit pe care clientul este responsabil să îl achite, care va fi dedus din următoarea factură, cu excepția cazului în care acesta solicită în mod explicit ca banii să fie depuși în contul său și îi solicită furnizorului.