Vești bune pentru România de mâine, adică de marți, 8 martie. Conform informațiilor oficiale, actuala stare de alertă expiră fix azi, în data de 7 martie. Starea de alertă pe teritoriul României a fost instituită încă din 18 mai 2020, atunci când pandemia de coronavirus a luat amploare în România.
Iohannis a anunțat că de marți, 8 martie, starea de alertă nu va mai fi prelungită
Starea de alertă în România expiră luni, adică astăzi, iar președintele Klaus Iohannis a anunțat încă de vineri, într-o declarație de presă, că starea de alertă nu va mai fi prelungită după data de 8 martie. Decizia a fost luată după o ședință la Cotroceni cu responsabilii privind gestionarea pandemiei.
„Nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România. Ministerul Sănătății este cel care urmează să gestioneze în continuare evoluția epidemiei, care sperăm că se apropie de final. Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate.”, a transmis Klaus Iohannis.
Mai mult, acesta a mai precizat că ne aflăm la sfârșitul valului 5 al pandemiei de COVID-19.
„ Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în țară, iar valul cinci este aproape de a se încheia”, a explicat președintele.
Rafila a anunțat deja că nu va exista valul șase, dar relaxările vor veni treptat
De asemenea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că nu va fi un al șaselea val al îmbolnăvirilor. Și președintele PSD, Marcel Ciolacu consideră că, în România, nu mai este necesară o „stare de alertă sanitară”. Totuși, relaxările vor fi etapizate, în funcție de numărul de cazuri de ATI, mai anunță Alexandru Rafila.
Principalele măsuri restrictive în vigoare sunt:
- masca este obligatorie în spațiile închise și deschise.
- este interzisă organizarea de evenimente private – nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea.
- activitatea în baruri, cluburi și discoteci este interzisă.
- accesul în mall-uri este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.
- accesul în magazinele alimentare din mall-uri este permis pentru persoanele nevaccinate dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire, este asigurată o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană din suprafața destinată vânzării; este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane care pot avea acces.
- în magazinele nealimentare este permisă activitatea cu publicul în condițiile în care e vorba persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni. Nu se cere dovada vaccinării dacă magazinele au sub 200 mp.
- activitatea restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00—22.00 în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Dacă aceasta este depășită capacitatea se reduce la 30%. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.