„Faptul că Guvernul a hotărât ridicarea stării de alertă se ajunge într-o situație nouă, în care practic toate restricțiile vor fi ridicate și voi face referire la ele, dar, de asemenea, în egală măsură, voi face referire și la recomandările noastre profesionale, care sunt legate de modul în care înțelegem noi lucrurile din punct de vedere profesional, al sănătății publice, încât impactul ridicării acestor măsuri să nu se soldeze cu creșterea numărului de cazuri, a numărului de cazuri grave și de decese.
Practic, prudența și responsabilitatea individuală cred că trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare.
În ceea ce privește măsurile la care se renunță, măsurile de protecție, dacă vreți, sau de restricție, depinde cum vrem să le numim fiecare dintre noi: în primul rând utilizarea măștii atât în spațiile exterioare, cât și în spațiile interioare nu va mai fi necesară sau nu va mai fi obligatorie, ca să … nu că nu va fi, ea este necesară și o să revin asupra acestor lucruri, dar nu va mai fi obligatorie.
Nu vor exista limite privind accesul în diversele spații publice, fie că discutăm de spații comerciale, instituții de alimentație publică, instituții publice. Nu vor mai exista limite în privința orarului, iar la nivelul legislației care reglementează călătoriile, acel certificat PLF de localizare a călătorilor nu va mai fi solicitat. De asemenea, la intrarea în țară, nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID.
Totuși, sunt niște lucruri pe care trebuie să vi le spun și pe care le recomandăm cetățenilor apropo de călătoriile în străinătate, pentru că marea majoritate a țărilor europene păstrează acest certificat la intrarea în fiecare stat membru. Recomandarea este să consulte condițiile de călătorie. Noi suntem pregătiți și aici păstrăm partea aceasta de legislație, care permite emiterea acestui certificat electronic COVID, încât pentru orice persoană care călătorește acest lucru să se poată realiza fără niciun fel de problemă.”, a declarat Alexandru Rafila.
Măsurile pe care le recomandă în continuare
„Să vă prezint măsurile pe care le recomandăm cu tărie și aș vrea să vă rog să le promovați și dumneavoastră, pentru că principalul nostru scop, răspunderea noastră profesională este legată de protejarea sănătății cetățenilor.
Noi ne găsim încă în situația unei transmiteri comunitare și chiar dacă scăderea a fost foarte rapidă, și ăsta este adevărul, a fost o foarte rapidă scădere a numărului de cazuri, totuși 5.000 de cazuri pe zi cât au fost înregistrate astăzi, o incidență de 14 la mie în București, o incidenţă cumulată de 14 la mie și 100 de cazuri de decese sunt totuși niște cifre care ne îndeamnă să fim prudenți, încât în perioada următoare să continuăm acest trend descendent – cred că ăsta e lucru pe care ni-l dorim cu toții și să nu ajungem cumva la o creștere pentru o perioadă de timp a numărului de cazuri și din cauza asta măsurile pe care vi le recomandăm sunt esențiale pentru atingerea acest scop.
Recomandăm masca de protecție în spațiile deschise aglomerate, mijloacele de transport în comun, spațiile închise, grădinițe, școli și universități.
Evitați spațiile aglomerate, închise și deschise.
Spălarea pe mâini cu apă și săpun ori substanțe antiseptice este esențială.
Mijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie igienizate periodic în continuare.
Dacă apar simptome de îmbolnăvire, trebuie să vă testați. Mergeți la medicul de familie, în centrele de evaluare și tratament sau la Unitățile de Primiri Urgențe pentru a primi medicația adecvată. Nu luați medicamente fără recomandarea medicului”, a mai precizat ministrul Sănătății.
Starea de alertă nu va fi prelungită
Guvernul nu va prelungi starea de alertă, instituită pentru a gestiona pandemia de COVID-19, iar aceasta va înceta marţi, 8 martie, la miezul nopţii, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
„Mâine (marţi, 8 martie – n.r.) este ultima zi în care rămâne activă starea de alertă, generată de nevoia de a gestiona pandemia de COVID-19. Sunt abilitat să vă comunic că va rămâne ultima zi. Guvernul nu va prelungi starea de alertă. Ca atare, mâine, la miezul nopţii, va expira starea de alertă în România. În privinţa situaţiilor privind formularul de localizare a pasagerului şi a certificatului verde, Ministerul Sănătăţii, în perioada imediat următoare, va clarifica reglementările privind cele două categorii de documente”, a precizat Dan Cărbunaru, luni, la Palatul Victoria.
Amintim că, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat încă de vineri că starea de alertă în România nu va mai fi prelungită după data de 8 martie. Anunțul a venit în urma unei ședințe privind gestionarea epidemiei de COVID-19, la care au fost prezenţi premierul Nicolae Ciucă şi membri ai Cabinetului.
„Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în ţară, iar valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situaţii, decizii cu un impact major pentru viitor. Am convocat, astăzi, o şedinţă de evaluare cu toţi responsabilii din domeniu, în urma căreia am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România”, a declarat şeful statului la Palatul Cotroceni.