Intră în vigoare de mâine! Ordinul privind măștile FFP2, publicat în Monitorul Oficial

Sursă: Dreamstime

Ordinul privind obligativitatea purtării măştii de protecţie doar de tip medical cu 3 pliuri sau FFP2 a fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit documentului există și anumite situații de excepție de la această măsură. Care sunt acestea?

Ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Afacerilor Interne privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă a fost publicat vineri seara în Monitorul Oficial.

Potrivit ordinului, începând cu data de 8 ianuarie se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie doar de tip medical cu 3 pliuri sau FFP2 (N95), astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise sau deschise.

Sunt considerate neconforme măştile care sunt confecţionate din material textil şi/sau plastic.

Excepții de la această măsură

Se exceptează de la această măsură următoarele categorii de persoane:

* copiii cu vârsta mai mică de 5 ani

* persoanele care sunt singure în birou

* prezentatorii TV şi invitaţii acestora cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane

* reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane

* vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise, cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare din celelalte persoane din public

* persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditatea crescută) sau activităţi sportive

* persoane cu dizabilităţi cognitive.

Potrivit documentului, persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, după evaluarea riscului efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot fi exceptate de la această măsură.

Pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituţiilor şi autorităţilor publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure, la intrarea în sediu, efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă.

Cât de sigure sunt măștile FFP2?

Deputatul USR Adrian Wiener, medic și coordonatorul spitalului COVID-19 din Arad în pandemie, spune că măștile FFP2 pot scădea incidența bolii cu până la 50% și totodată reduc mortalitatea cu până la 40%, atunci când sunt folosite în spații deschise, sau închise.

„Măștile FFP2 scad incidența bolii cu peste 50% și mortalitatea cu peste 40%, dacă sunt folosite în spațiile închise și în cele deschise aglomerate”, afirmă Adrian Wiener.

Totodată, deputatul USR a subliniat și faptul că purtarea acestui tip de mască reprezintă de departe măsura non-farmacologică de prevenție cea mai eficientă, în condițiile în care distanțarea fizică reduce incidența COVID-19 în procent mai mic – cu 25%.