Codul Rutier 2022 suferă o serie de modificări importante în acest an, iar șoferii trebuie să le știe înainte de a se urca la volanul mașinii lor, în caz contrar, riscă să fie sancționați conform legii, anunță Poliția Română.

Una dintre cele mai importante modificări aduse la Codul Rutier 2022 este sancționarea comportamentului agresiv în trafic. Astfel, șoferii care știu că au astfel de probleme, ar trebui să se gândească de două ori înainte de a conduce pe drumurile publice.

Conform legii, schimbarea frecventă și în forță a benzilor de circulație pentru a depăși un autoturism sau un rând de vehicule, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei auxiliare, sau a frânei de mână, sunt considerate comportamente agresive.

Totodată, în comportamentul agresiv se încadrează și utilizarea excesivă a claxonului sau a semnalelor luminoase (flash-uri), mersul pe roată, în cazul motocicletelor etc. Conform proiectului Guvernului, cei care sunt surprinși în trafic că încalcă aceste reguli riscă să fie sancționați cu patru sau cinci puncte de penalizare, respectiv între 580 și 725 de lei.

O altă modificare la Codul Rutier vizează revenirea pe autostradă sau pentru mersul pe contrasens. Aici se adaugă o sancțiune suplimentară. Mai exact, șoferii care întorc mașina pe autostradă sau merg pe contrasens riscă să fie sancționați cu sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Pe de altă parte, odată cu aplicarea măsurilor din proiectul de ordonanță, acești șoferi vor primi și sancțiunea complementară de suspendare a dreptului de a conduce pentru 120 de zile.

Amenzi usturătoare pentru șoferii care încalcă această regulă

Cei care conduc pe banda de urgență de pe autostrdă riscă de asemenea să primească sancțiuni mai dure. Conform noului Cod Rutier, acești șoferi riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, spre deosebire de 580 – 725 de lei, cât sunt amenzile de acum.

Modificările aduse la Codul Rutier 202 mai prevăd și faptul că este interzisă conducerea autoturismului pentru cei cu permis străin care încalcă grav regulile de circulație

Referitor la persoanele care conduc mașinile altora și aici există modificare. Mai exact, datele de identificare a conducătorului auto care trebuie transmise la poliție de către proprietarul mașinii.

În cazul în care o altă persoană decât proprietarul mașinii a încălcat legislația rutieră, aceasta va fi nevoită să furnizeze autorităților numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria cărții de identitate.

Șoferii care nu dețin polița RCA valabilă la ei, riscă de asemenea amenzi usturătoare. Codul Rutier modificat spune că aceștia trebuie să dețină o poliță RCA valabilă, fie în original, fie copie, în caz contrar, aceștia riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei.