UPDATE 15:36 CGMB a aprobat creșterea prețului la energia termică. O gigacalorie va costa 330 de lei

Consiliul General al Municipiului București a aprobat, miercuri, creșterea tarifului la energie termică.

În favoarea creșterii tarifului la energie termică au votat 33 de consilieri, 19 au votat „împotrivă”, iar unul s-a abținut de la vot.

Majorarea tarifului gigacaloriei pentru bucureșteni este necesară pentru a echilibra întregul sistem de termoficare, pentru a permite menținerea sistemului de termoficare centralizat, care are beneficii importante în ceea ce privește mediul, a afirmat la începutul ședinței CGMB primarul general, Nicușor Dan.

„Un alt proiect extrem de important – majorarea tarifului suportat de către bucureșteni pentru gigacalorie. Este o majorare necesară pentru a echilibra întreg sistemul de termoficarem pentru a permite menținerea sistemului de termoficare centralizat, care are beneficii importante în ceea ce privește mediul. Mă bucur că avem acordul majorității din Consiliul General pentru această majorare, care este, repet, absolut necesară”, spunea Nicușor Dan în ședința CGMB.

El precizează că tariful gigacaloriei crește la 330 de lei și amintește că tariful nu a mai fost modificat din anul 2011.

„Prin această modificare ajungem la o sumă care este apropiată de cea orașelor din România care au sisteme centralizate de termoficare”, adaugă primarul general al Capitalei.

UPDATE

Majorarea tarifului gigacaloriei pentru bucureșteni este necesară pentru a echilibra întregul sistem de termoficare, pentru a permite menținerea sistemului de termoficare centralizat, care are beneficii importante în ceea ce privește mediul, afirmă primarul general, Nicușor Dan. „Un alt proiect extrem de important – majorarea tarifului suportat de către bucureșteni pentru gigacalorie. Este o majorare necesară pentru a echilibra întreg sistemul de termoficare pentru a permite menținerea sistemului de termoficare centralizat, care are beneficii importante în ceea ce privește mediul. Mă bucur că avem acordul majorității din Consiliul General pentru această majorare, care este, repet, absolut necesară”, spune Nicușor Dan în ședința CGMB.

Acesta precizează că tariful gigacaloriei crește la 330 de lei și amintește că tariful nu a mai fost modificat din anul 2011.

„Prin această modificare ajungem la o sumă care este apropiată de cea orașelor din România care au sisteme centralizate de termoficare”, adaugă primarul general al Capitalei. Consilierii generali PSD nu vor vota dublarea facturilor la căldură, anunța miercuri dimineață prim-vicepreședintele social-democraților Gabriela Firea: „Nicușor Dan se dovedește, încă o dată, cinic”.

„Prețul căldurii în Capitală va fi greu de suportat de către bucureșteni. Noul preț propus este de aproape două ori și jumătate mai mare. Nu vom accepta! Primarul general trebuie să vină cu alte soluții, nu să-i împovăreze și mai mult de cetățeni. Reforma sistemului de termoficare din București a ! Soluția găsită de Nicușor Dan este dublarea prețului și cere votul Consiliului General pentru asta. Acum, bucureștenii plătesc aproape 143 de lei pentru gigacalorie. Propunerea lui Nicușor Dan este o creștere cu 140%, până la 347 de lei pentru gigacalorie. O familie care locuiește într-un apartament cu două camere și plătea până acum 250 de lei căldura pe o lună friguroasă, va plăti de acum aproape 600 de lei. Nicușor Dan se dovedește, încă o dată, cinic! Nu-și asumă vreo majorare și lasă totul în seama consilierilor generali, indiferent de culoarea politică. Toți bucureștenii trebuie să știe că este propunerea sa de a mări prețul”, a scris pe Facebook Gabriela Firea.

Știre inițială

Se scumpește energia termică de la 1 aprilie

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare figurează majorarea preţului la energia termică. De la 1 aprilie, preţul local de facturare al energiei termice furnizate populaţiei va ajunge la 330 lei/Gcal.

Încep renovările blocurilor și clădirilor instituționale din București

Un alt proiect legislativ care ar putea fi propus la ordinea de zi suplimentară vizează depunerea unor cereri oficiale de finanţare a proiectelor de renovare integrată a blocurilor PNRR.

În prezent, sunt 31 de proiecte de renovare a imobilelor de pe: str. Batiştei nr. 5, bd. Nicolae Bălcescu nr. 32, str. Dionisie Lupu nr. 55, str. Speranţei nr. 24 sau str. Boteanu nr. 3A – 3B. Acestea totalizează o suprafaţă construită desfăşurată de 121.964 mp. Valoarea totală pentru consolidarea seismică a clădirilor este estimată la 300 de milioane de lei, iar cea pentru renovare este estimată la 120 de milioane de lei.

De asemenea, urmează să fie propuse cereri de finanţare din PNRR pentru renovarea integrată a corpurilor de clădire A şi B de la Maternitatea Bucur, a Curţii Meşteşugarilor (str. Covaci nr. 13), a Palatului Voievodal Curtea Veche, a Muzeului Multiculturalismului (str. Franceză nr. 68), a Policlinicii Iancului.

Conform unui alt proiect de pe ordinea de zi, cinci tronsoane din reţeaua de termoficare, totalizând 9,17 kilometri, urmează să fie modernizate. Investiţia respectivă are o valoare totală de 256.510.283 lei cu TVA, iar lucrările de construcţie şi montaj reprezintă 211 milioane lei. În prezent, sunt vizate: un tronson de 1,8 kilometri pe Magistrala I Vest – bulevardul Timişoara, trei tronsoane pe Magistrala I Sud şi un tronson de pe Magistrala III Sud.

Reamintim că un sistem de monitorizare a calităţii aerului, care include 45 de senzori, urmează să fie implementat în București, în baza unui protocol de colaborare dintre Primăria Municipiului Bucureşti şi Fundaţia Vital Strategies.

Sistemul de monitorizare a calităţii aerului va consta într-un număr de 45 de senzori, care vor măsura concentraţiile de particule în suspensie (PM 2,5 şi PM 10) şi oxizi de azot. Informațiile înregistrate vor servi la investigarea surselor de poluare, aplicarea măsurilor locale de reducere a poluării şi investigarea legăturilor dintre poluare şi starea de sănătate a oamenilor.

Apar noi beneficii pentru șoferii cu handicap din București

În plus, vehiculele staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice care fac parte din reţeaua principală de străzi a municipiului Bucureşti vor fi ridicate şi de către primăriile de sector.

Proiectul respectiv completează HCGMB nr. 371/2019 privind ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice care fac parte din reţeaua principală de străzi a Capitalei, prin extinderea competenţei de a dispune măsura tehnico-administrativă de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar.

Totodată, toate persoanele cu dizabilităţi urmează să beneficieze de loc de parcare gratuit, nu doar cele cu handicap locomotor. Noua strategie de parcare ar urma să fie modificată pentru ca parcarea persoanelor cu handicap să fie gratuită în toate spațiile publice de publice.

De asemenea, oamenii cu dizabilități vor avea prioritate la atribuire, iar în parcajele publice de utilitate generală li se vor rezerva locuri gratuite, în condiţiile legii.

Primăriile de sector vor fi împuternicite să întocmească documentaţiile cadastrale şi înscrierea în cartea funciară, în numele Municipiului Bucureşti, a unor clădiri şi terenuri municipale. Anterior întocmirii documentaţiilor cadastrale, sectoarele vor solicita acordul Municipiului Bucureşti. Cheltuielile pentru înscrierea în cartea funciară vor fi suportate din bugetele locale ale sectoarelor.

Finanțare de 2,4 milioane de lei pentru asociațiile de protecția mediului înconjurător

Municipiul Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino, Direcţia de Sănătate Publică Publică Bucureşti şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Deratizare, Dezinsecţie, Dezinfecţie Bucureşti (ADIDDDB) urmează să încheie un protocol de colaborare instituţională pentru a actualiza strategia de deratizare şi dezinsecţie.

Asociaţiile, fundaţiile şi persoanele fizice care propun iniţiative şi acţiuni în domeniul protecţiei mediului înconjurător şi animalelor pot beneficia de finanţări nerambursabile de 2,4 milioane de lei.

Urmează să fie aprobat programul anual al finanţărilor nerambursabile de la bugetul local al Municipiului Bucureşti destinat activităţilor nonprofit de interes local din 2022.

Începe modernizarea Pasajului de la Unirii

Pentru ordinea de zi a şedinţei extraordinare, social democraţii au propus un proiect care vizează realizarea, în parteneriat cu Consiliul Local al Sectorului 4, a unor lucrări de consolidare şi modernizare a Pasajului Unirii şi a planşeului şi zonelor conexe şi adiacente care asigură funcţionalitatea şi exploatarea în siguranţă a acestuia.

Consiliul Local al Sectorului 4 este împuternicit ca, în numele şi pentru Municipiul Bucureşti, să efectueze toate procedurile, achiziţiile şi operaţiunile, precum documentaţii, contractare, obţinere de finanţări, derulare a contractelor sau proceduri de licitaţie, în vederea realizării lucrărilor la Pasajul Unirii.

O altă propunere vizează împuternicirea expresă a Consiliului Local al Sectorului 4 ca, în numele şi pentru Municipiul Bucureşti, să efectueze toate procedurile, achiziţiile şi operaţiunile, inclusiv contractare, finanţări şi preluare/cesiuni finanţări în vederea realizării lucrărilor la obiectivul „Construire Canal Colector Cheile Turzii”.

Un alt proiect susţinut de PSD se referă la împuternicirea expresă a Consiliului Local al Sectorului 4 de a hotărî în ceea ce priveşte asocierea cu Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” şi Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare pentru finanţarea şi realizarea în comun de investiţii în scopul dezvoltării infrastructurii sanitare.