Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice prevedea că „organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban, constituie contravenție dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni.”
Decizia CCR
În acest sens, o decizie a Curții Constituționale a României (CCR) prevede că sintagma „în mediul urban” este una neconstituțională.
„Admite excepția de neconstituționalitate ridicată direct de Avocatul Poporului şi constată că sintagma „în mediul urban” din cuprinsul art.2 pct.27) din Legea nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii şi liniștii publice este neconstituțională.
Curtea reține că între locuitorii din mediul urban și aceia din mediul rural se creează o inegalitate sub aspectul ocrotirii uneia dintre componentele dreptului la viață privată, și anume garantarea liniștii în spațiul de locuit, o discriminare care nu are la bază un criteriu obiectiv și rațional de vreme ce rezultatul faptei ilicite – tulburarea liniștii – este același pentru toți locuitorii, indiferent că locuiesc în mediul rural sau urban.
Curtea constată însă că legiuitorul nu a garantat egalitatea persoanelor care beneficiază de respectarea dreptului constituțional la ocrotirea vieții private sub aspectul desfășurării sale în liniște – adică fără a fi supusă unui nivel de zgomot excesiv –, calificând drept contravenții numai faptele săvârșite în mediul urban, ce deranjează persoanele care își au locuința acolo.
Ca urmare a acestei distincții între persoanele care locuiesc în mediul rural și cele care locuiesc în mediul urban se creează o inegalitate sub aspectul uneia dintre garanțiile dreptului la ocrotirea vieții private.”, se arată în Decizia nr. 368/2022, pronunțată în ședință la data de 5 iulie 2022 și publicată marți, 29 noiembrie, în Monitorul Oficial.
Din 13 ianuarie, petrecerile zgomotoase vor fi sancționate indiferent de locul în care se petrec
Dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare constatate ca fiind neconstituționale își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial. Astfel, fiindcă decizia Curții a fost publicată marți în Monitorul Oficial, din 13 ianuarie, sintagma legată de mediul urban va fi eliminată din Legea 61/1991. Acest lucru înseamnă că amenzile pentru petrecerile zgomotoase vor putea fi aplicate indiferent de locul în care se petrec.
Cei care încalcă prevederile riscă o amendă între 3.000 și 6.000 lei, sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității, pentru cei care țin petreceri zgomotoase în mediul urban.