Consiliul General al Capitalei a adoptat un proiect care vizează interzicerea comerțului neautorizat. Concret, este vorba despre comerțul ambulant, indiferent dacă este vorba despre produse alimentare sau nu.
„Se interzice, pe drumurile publice ale municipiul Bucureşti, orice tip de comerţ neautorizat cu produse alimentare şi nealimentare în sediu fix sau ambulant. Se interzice comercializarea neautorizată a produselor alimentare şi nealimentare în parcajele publice, locurile de joacă pentru copii, în pieţe şi în locurile publice din proximitatea pieţelor ori în alte locuri publice neautorizate pe raza municipiului Bucureşti”, arată Consiliul General al Municipiului București.
Se dau amenzi de până la 5.000 de lei
Proiectul adoptat arată că regulamentul va fi aplicat de către polițiștii locali din București, aici intrând cei de la Primăria Capitalei, dar și cei de la fiecare Primărie în parte din cele 6 sectoare ale Bucureștiului.
Potrivit site-ului Primăriei Municipiului București, oamenii care nu vor respecta noul regulament vor fi sancționați contravențional. Persoanele fizice riscă o amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei, în timp ce, pentru persoanele juridice, sumele sunt mult mai mari. Vorbim aici despre sancțiuni contravenționale cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei.
”Constatarea si sanctionarea contraventiilor se va face de catre Primarul General al Municipiului Bucuresti, Primarii Sectoarelor 1-6 ale municipiului Bucuresti, politistii locali din cadru Directiei Generale de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti, respectiv din cadrul Politiei Locale ale Sectoarelor 1-6 Bucuresti si ai Directiei Generale de Politic a Municipiului Bucuresti”, se mai arată în Hotărârea de joi, 30 martie.
Proiectul a fost inițiat de USR
Inițiatorul proiectului, consilierul general USR Nicorel Nicorescu, spune că ”în activitatea zilnică, polițiștii locali din cadrul DGPLCMB se confruntă frecvent cu fenomenul vânzătorilor ambulanți, mai ales în principalele intersecții, care oferă spre comercializare diverse bunuri, fără a respecta procedura de autorizare prevăzută de lege, motiv pentru care apreciem ca măsura confiscării bunurilor comercializate în mod ilicit de către vânzătorii ambulanți neautorizați care un efect preventiv superior simplei aplicări a unei amenzi contravenționale, de cele mai multe ori neplătită de către persoana sancționată, cu atât mai mult cu cât multe dintre bunurile oferite spre vânzare în mod neautorizat pot pune în pericol sănătatea populației”.
”Considerăm oportună modificarea și completarea HCGMB nr. 118/2004, astfel încât să reglementeze modul de desfășurare a activităților de comerț ambulant la nivelul Municipiului București, să permită autorităților să ia măsuri concrete privind controlarea fenomenului vânzătorilor ambulanți, și să protejeze în același timp și interesele și sănătatea consumatorilor, produse de proveniență incertă”, arată acesta în referatul de aprobare privind modificare și completarea HCGMB NR. 118/2004 privind exercitarea activității de comercializare pe principalele rețele stradale.