Intră în vigoare în România pe 1 iulie. Totul va fi decontat de la bugetul de stat. Președintele Casei de Sănătate a anunțat decizia

analize medicale

SURSA FOTO: Dreamstime

Pacienţii din România trăiesc momente istorice în acest an. Nu este vorba despre toţi bolnavii, ci doar despre cei care suferă de anumite tipuri de afecţiuni. Din 1 iulie, şi cei neasiguraţi se vor bucura de drepturile pe care le au românii cu asigurare de sănătate. Iată despre ce boli este vorba, mai exact.

Un mare pas înainte pentru bolnavii de cancer din România, anunţă Valeria Herdea

Se schimbă regulile pentru pacienţi de la 1 iulie, anunţă şefa CNAS, Valeria Herdea.

Este vorba despre servicii decontate pentru pacienţii neasiguraţi. Noua regulă îi vizează pe cei care suferă de cancer. Planul Naţional de Cancer va include, în curând, şi servicii gratuite pentru cei neasiguraţi. Totul va fi decontat de la bugetul de stat.

Medicul Valeria Herdea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a explicat că este o măsură pe care nu multe ţări o au. Pacienţii neasiguraţi vor putea astfel beneficia de prevenţie, diagnostic şi apoi plan de tratament.

„Este un mare pas înainte”, explică şefa CNAS. Ea adaugă că totul se va aplica începând cu 1 iulie. Banii vor fi decontaţi de la bugetul de stat, în funcţie de câte persoane se prezintă pentru investigaţii şi câte cazuri efective de cancer vor fi depistate de către medici.

Atenţie! Această nouă măsură pentru pacienţii neasiguraţi este valabilă numai pentru cei cu boli oncologice, nu şi pentru alte tipuri de servicii medicale.

„În cadrul acestui Plan Naţional de Cancer s-au introdus servicii şi pentru neasiguraţi, ceea ce este un mare fapt faţă de alte ţări. Prin introducerea în acest plan naţional de cancer a acestui segment de populaţie, cel neasigurat, înseamnă că dânşii au acces la servicii de prevenţie – asta înseamnă că depistez precoce -, la servicii de diagnostic şi pot să acceseze şi planul de tratament.

Deci este un mare pas înainte. Banii vin de la bugetul de stat, aici e diferenţa. În Programul Naţional de Cancer există multe lucruri care intră acum, de la 1 iulie. Deci persoanele neasigurate, începând cu 1 iulie, vor avea acces la servicii de prevenţie, diagnostic şi tratament în cadrul Planului Naţional de Cancer, plată care va veni de la bugetul de stat.

Se va deconta de la bugetul de stat în funcţie de câţi oameni se vor prezenta şi la câţi oameni se vor depista cazuri de cancer. Practic aceşti pacienţi neasiguraţi vor beneficia şi de investigaţii”, a precizat joi, 11 aprilie, Valeria Herdea, într-un interviu acordat Agerpres.

Schimbări pentru bolnavii de cancer din România / SURSA FOTO: Dreamstime

Cum va funcţiona, de fapt, întregul sistem? România are deja peste 200.000 de pacienţi cu cancer înregistraţi

În continuare, Valeria Herdea a explicat cum vor decurge exact procedurile pentru pacienţii neasiguraţi.

Ei se vor prezenta la medicul de familie. Va urma o consultaţie şi, dacă există o suspiciune de cancer, pacientul se va prezenta la investigaţii şi analize. Va merge apoi şi la un specialist oncolog, pentru investigaţii de specialitate. În final, persoana respectivă va avea un diagnostic.

De fapt, este vorba despre acelaşi parcurs ca şi pentru ceilalţi pacienţi, precizează Valeria Herdea. Preşedintele CNAS a adăugat că vorbim despre multe tipuri de cancer care au deja o mortalitate crescută în România.

Vorbim aici despre cancere:

  • de colon,
  • de esofag,
  • pulmonare,
  • de sân.

Ca date statistice, România avea, la finalul lui 2023, 204.722 de pacienţi înregistraţi cu cancer. Din păcate, 2.700 dintre aceştia erau copii.

„Se va face acelaşi parcurs ca la ceilalţi pacienţi, fiindcă e un drept constituţional într-o astfel de boală. Faptul că se asumă aşa ceva este mare lucru din punctul meu de vedere. (…)

Gândiţi-vă că avem cancere de colon, cancere de esofag, avem cancere pulmonare, cancer de sân etc, e o mortalitate foarte înaltă, deci o astfel de măsură e foarte binevenită. Planul Naţional de Cancer este unul din dezideratele cele mai importante pe care eu, personal, le apăr în acest mandat.

Vă spun de ce, pentru că nu este normal să moară atâţia oameni şi atunci un astfel de plan, care e rodul muncii a foarte multor oameni, merită pus în aplicare şi merită sprijinit. Avem 204.722 de pacienţi cu cancer la 31 decembrie anul trecut şi 2.700 sunt de copii”, a mai indicat Valeria Herdea.