Se dau 3.000 de lei pentru posesorii de mașini mai vechi de 15 ani, este decizia momentului în România după un nou program propus de Ministerul Mediului. Vezi mai jos care sunt condițiile și termenii.
Un nou program oferă 3.000 de lei de persoană pentru românii care vor să caseze o mașină mai veche de 15 ani. Banii se dau pe loc, de la primăria de care aparține persoana respectivă, fără să fie nevoie să cumperi o mașină nouă în schimb. Este vorba de un nou program Rabla, care se va alătura celor deja existente, Rabla Clasic și Rabla Plus, ce se numește Rabla Local.
Se dau 3.000 de lei pentru posesorii de mașini mai vechi de 15 ani
Astfel, banii pot fi cheltuiți după bunul plac, adică nu vor fi obligați să-i folosească exclusiv pentru a cumpăra o nouă mașină. Ideea vine după ce Ministerul Mediului a pus joi în dezbatere publică proiectul de ordin ce conține ghidul de finanțare a programului Rabla Local. Totuși, pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat la Ministerul Mediului și publicat în Monitorul Oficial.
Programul fusese anunțat de ministrul Tzancos Barna încă din luna mai, numit neoficial Rabla Local și diferit de cele două existente în prezent, respectiv Rabla Clasic și Rabla Plus. Ministerul Mediului a pus deja în dezbatere publică proiectul de ordin ce conține ghidul de finanţare.
În cadrul noului program Rabla, casarea unei mașini mai vechi de 15 ani va aduce 3.000 de lei proprietarului, acesta nefiind obligat să folosească banii pentru a cumpăra o mașină nouă, ci va putea să-i folosească cum vrea.
Care sunt condițiile pentru a primi 3.000 de lei pe o mașină mai veche de 15 ani
Practic, cei ce vor dori să-și caseze mașina veche vor trebui să se adreseze primăriei de domiciliu. Pentru a putea cere stimulentul pentru casare, proprietarul unei mașini vechi va trebui să îndeplinească totuși o serie de condiții:
- să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea
- să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective
- să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și bugetul local
- să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus
- să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului
Ce condiții trebuie să îndeplinească mașina
La acest program de casare a mașinilor vechi nu vor putea participa și firmele, așa cum s-a întâmplat în cazul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus. Ghidul de finanțare stabilește și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească mașina pentru a putea fi casată prin viitorul program Rabla Local și anume:
- să fie înregistrată în evidențele primăriei la care se face solicitarea;
- să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
- să aibă o normă de poluare Euro 3 și/ sau inferioară;
- să fie înmatriculată în România de cel puțin trei ani
Cele două programe existente deja prin care se pot cere bani de la stat pentru cumpărarea de mașini noi, Rabla Clasic și Rabla Plus, au o sesiune nouă de înscrieri, ce a fost prelungită de curând și se va încheia pe 31 iulie 2022.