Anunț important pentru românii cu rate! Guvernul tocmai a aprobat normele
În acest context, debitorii trebuie să prezinte băncii o declarație pe propria răspundere cu privire la faptul că au înregistrat o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.
Trebuie menționat că prevederile se adresează persoanelor juridice şi fizice afectate de criză.
Ce trebuie să știe debitorii persoane juridice?
În cazul debitorilor persoane juridice, se prevede prezentarea unei declarații pe propria răspundere privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021, conform anunțului făcut de Adrian Câciu.
În situația debitorilor care nu au o perioadă similară de raportare în anul 2021, fiind înființați cu mai puțin de un an în urmă, analiza se va realiza prin raportare la media rezultatelor de la înființare, privind angajamentul de a nu distribui/plăți dividende și de a nu acorda sau rambursa credite către acționari pe perioada aplicării facilității de amânare la plată cu excepția întreprinderilor publice așa cum sunt definite în Ordonanța de urgență nr. 109/2011.
De asemenea, creditorii trebuie să se asigure că respectivii debitori nu au înregistrat incidente de plată la Centrala Incidentelor de Plăți.
Dobânzile amânate vor fi capitalizate la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare, singura excepție prevăzută fiind pentru dobânzile amânate la plată aferente creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice prin programul Noua Casă.
Adrian Câciu spune că efortul de consolidare fiscală începe să se simtă
În altă ordine de idei, ministrul Finanțelor a vorbit și despre execuția bugetară. Potrivit acestuia, datele referitoare la cele șase luni ale acestui an arată că efortul de consolidare fiscală prinde contur.
Adrian Câciu a mai spus că este important să se mențină acest trend, în timp ce angajamentele luate în reducerea deficitului se văd în rezultatele fiscal-bugetare din această perioadă.
„România are un angajament de reducere a deficitului public, având în vedere că este în procedura de deficit excesiv, iar la primele şase luni are o scădere de 1,15 puncte procentuale. Pe parte de colectare angajamentul este de creştere a colectării cu 0,5 puncte procentuale anual.
La primele şase luni avem 0,6 puncte procentuale, iar acest trend trebuie menţinut şi întărit prin operaţionalizarea mai puternică a mecanismelor, care sunt non-incluzive, din punctul nostru de vedere, cu privire la mediul economic onest, adică e-Factura, Business to Business şi Radarul Mărfurilor, dar care ne aduc într-o zonă de onestitate, dacă vreţi, din perspectiva relaţiei contribuabil-stat”, mai spune Adrian Câciu.