În curând, va intra în vigoare o nouă lege! Președintele României, Klaus Iohannis, a luat o decizie importantă astăzi, 18 mai, ce îi vizează direct pe angajații români.
De pe 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată (2.550 lei lunar) la suma de 2.750 lei lunar (fără sporuri sau alte adaosuri) nu se datorează nici impozit pe venit și nici contribuții sociale obligatorii.
De această măsură vor beneficia persoanele angajate între 1 iunie 2022 și 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă este 2.750 lei, fără a include sporuri sau alte adaosuri.
În plus, angajatorii din sectorul agriculturii și din domeniul industriei alimentare vor plăti, între iunie 2022 și decembrie 2028, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 lei, dar vor datora taxe salariale reduse, conform unei legi apărute astăzi, 18 mai, în Monitorul Oficial.
Măsurile sunt prinse în Legea 135/2022, postată astăzi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 489/2022, și se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022, până în luna decembrie 2028.
Prin documentul respectiv s-a stabilit introducerea unui salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei pentru angajații din sectorul agriculturii și salariații din domeniul industriei alimentare.
De asemenea, pentru angajații respectivi se vor aplica taxe salariale reduse:
- scutirea de impozitul pe venit (în cotă de 10%);
- scutirea de contribuția la sănătate (în cotă de 10%);
- reducerea contribuției la pensii (de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% fiind fix partea care se duce de obicei la pensia privată);
- reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă (teoretic, de la 2,25% la 0,3375%);
Ce angajații români beneficiază de măsura respectivă?
Numai angajații români care activează folosind anumite coduri CAEN pot profita de noile beneficii. Respectiv:
- cod CAEN 01: agricultură, vânătoare și servicii anexe:
- 011 cultivarea plantelor nepermanente;
- 012 cultivarea plantelor din culturi permanente;
- 013 cultivarea plantelor pentru înmulțire;
- 014 creșterea animalelor;
- 015 activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor);
- 016 activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare;
- cod CAEN 10: industria alimentară.
Condiții pentru aplicarea beneficiilor financiare
Angajatorii trebuie să realizeze o cifră de afaceri din acele activități de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală.
Apoi, facilitățile se vor aplica la veniturile brute lunare între 3.000 lei și 30.000 de lei, dacă salariații au normă întreagă de muncă.
Pentru sumele ce depășesc 30.000 lei se vor calcula și plăti taxele salariale obișnuite.
Facilitățile urmează să fie aplicate în funcție de o procedură dată prin ordin al Ministerului Finanțelor, ce trebuie emis până pe 16 iunie 2022 (în 30 de zile de la publicarea noii legi).
Clarificări privind asigurările angajaților români
De pe 1 iunie 2022, angajații români vor fi scutiți de partea din contribuția la pensii care se duce acum la pensia privată obligatorie, însă aceștia vor putea opta pentru continuarea plății la pensia privată printr-o cerere depusă la angajator.
Deși vor fi scutiți de plata contribuției la sănătate, salariații români vor fi asigurați în sistemul sanitar autohton, inclusiv pentru concedii medicale și riscuri profesionale.
În plus, reducerea contribuției la muncă va însemna că angajatorul va plăti numai partea care se duce la stat pentru fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, însă angajații vor fi asigurați pentru șomaj (din oficiu).