Vești bune la nivel național, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, o lege importantă. Aceasta a intrat deja în vigoare și se referă la modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Astfel, legea intră în vigoare imediat ce apare în Monitorul Oficial.

Părinţii vor primi concediu medical plătit pentru perioada petrecută cu copiii aflaţi în izolare

„În cazul copilului pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării în condiţiile Legii nr. 136/2020, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, asiguraţii pentru care nu se dispune măsura carantinei sau a izolării au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru supravegherea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani”, arată legea promulgată miercuri de președintele Iohannis.

Conform actului normativ, indemnizaţiile se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul curant sau, după caz, de medicul de familie care a luat în evidenţă şi a monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcţie de evoluţia bolii şi durata monitorizării.

Potrivit noilor modificări, durata de acordare a indemnizaţiei este corespunzătoare numărului de zile calendaristice aferente duratei concediului medical stabilite de medicul curant sau, după caz, de medicul de familie, iar cuantumul brut al indemnizației este de 100% din baza de calcul.

„Cuantumul brut al indemnizaţiei este 100% din baza de calcul şi se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, mai spune legea.

Iohannis a aprobat de asemenea și scăderea vârstei de pensionare pentru mai mulți angajați din România

De asemenea, tot miercuri, a mai fost promulgată și legea prin care persoanele care au lucrat în industria de producţie a energiei electrice şi extracţiei cărbunelui beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, tot miercuri, legea pentru completarea art. 30 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, transmite Administraţia Prezidenţială.

Actul normativ promulgat miercuri de către şeful statului are ca obiect de reglementare recunoaşterea perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001 ca locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă pentru activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice şi extracţiei cărbunelui, astfel încât persoanele angajate la aceste locuri de muncă să poată beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.

„Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la alin.(1) lit.i), în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă”, arată legea promugată.