Conform prevederilor ordonanței adoptate de Camera Deputaților, cabinetul medical este definit ca o unitate, cu sau fără personalitate juridică, care oferă servicii publice de asistență medicală umană. Aceste servicii includ intervenții de tip preventiv, curativ, de recuperare, paleativ și de urgență. Activitatea medicală în cadrul acestor cabinete este realizată de medici autorizați conform legislației în vigoare, precum și de alte categorii de personal medical calificat.
Camera Deputaților a adoptat proiectul pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 9/2025
Cabinetele medicale pot funcționa în mai multe forme organizatorice, inclusiv: cabinete pentru medicii care practică profesia în regim liberal, societăți, asociații, fundații, cabinete în cadrul cultelor religioase și al lăcașelor de cult, precum și cabinete de medicină sportivă. Se prevede, de asemenea, posibilitatea înființării de cabinete medicale în cadrul instituțiilor publice.
Față de forma inițială a ordonanței, deputații au introdus o serie de amendamente semnificative. Printre acestea se numără posibilitatea înființării de cabinete medicale în instituțiile publice de asistență socială, în unitățile de învățământ, în cadrul persoanelor juridice pentru proprii angajați, precum și în cadrul serviciilor interne de prevenire și protecție.
Pentru cabinetele fără personalitate juridică în care medicii își desfășoară activitatea ca profesie liberală, ordonanța face distincția între mai multe tipuri: cabinete medicale individuale, cabinete grupate, cabinete asociate, societăți civile medicale, cabinete de medicina muncii organizate de instituții publice pentru propriii angajați și cabinete din structura ministerelor sau instituțiilor cu rețea sanitară proprie.
Deputații au extins această categorie incluzând și cabinetele de recuperare, medicină fizică și balneologie din centrele de servicii de recuperare neuromotorie pentru persoane adulte cu dizabilități, cabinetele medicale școlare și cabinetele stomatologice școlare din cadrul unităților de învățământ.

Au fost adoptate mai multe amendamente
Alte amendamente adoptate prevăd că înființarea cabinetelor medicale în instituțiile publice de asistență socială trebuie să respecte Ordinul ministrului Muncii și Justiției Sociale nr. 82/2019, privind standardele minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale dedicate persoanelor adulte cu dizabilități. Este necesară, de asemenea, angajarea sau colaborarea legală cu un medic specializat în recuperare, medicină fizică și balneologie.
În ceea ce privește cabinetele medicale și stomatologice școlare, înființarea acestora se va face în conformitate cu Metodologia privind asigurarea asistenței medicale pentru copiii din grădinițe, elevi și studenți, prevăzută în Ordinul ministrului Sănătății și al ministrului Educației Naționale nr. 2508/4493/2023. Aceste cabinete vor funcționa doar în condițiile existenței unui medic de familie sau stomatolog, angajat cu normă întreagă sau parțială.
Camera Deputaților este for decizional.