Intră în vigoare în toată România. În cadrul ședinței de vineri, Guvernul urmează să adopte ordonanța de urgență care vizează creșterea salariilor bugetare.
În același timp, Guvernul României mai are pe agendă și alte două proiecte de ordonanță de urgență. Una dintre acestea modifică Legea concediului paternal şi o alta care aduce schimbări la Legea privind venitul minim de incluziune.
În ceea ce privește prevederile actului normativ privind creșterea salariilor bugetare, proiectul propune ca începând cu luna august să fie acordată o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.
Salarii mai mari pentru bugetari
Referitor la motivele invocate de autorii proiectului, aceștia susțin că din cauza crizei generate de pandemia de COVID, și măsurile sanitare și economice luate, au apărut mai multe dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici.
Astfel în lipsa unor măsuri concrete şi rapide „s-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanţă de urgenţă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă”, scrie Agerpres.
Guvernul mai are pe agendă și modificarea prin ordonanță de urgență a Legii concediului paternal nr. 210/1999. Mai exact, conform actului normativ, se va acorda concediu parental și indemnizație aferente acestuia tuturor taţilor care au calitatea de lucrător cu un contract de muncă sau un raport de serviciu, încheiat conform legii şi eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de asigurat a titularului în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.
Se modifică legea concediului parental
În același timp, se mai introduce o prevedere prin care se asimilează lucrătorilor şi următoarele categorii de persoane: cu contracte din activitate sportivă, cu convenţii de muncă individuale (cooperaţiile), directorii cu contract de mandate, cu contract de management, care desfăşoară activităţi ca urmare a unei funcţii de demnitate publică şi cu contracte de management şi de administrare, încheiate potrivit Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Conform actului normativ, va mai fi extinsă și durata actuală a concediului paternal, de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare care să fie efectuate cu ocazia naşterii copilului lucrătorului. În şedinţă va fi adoptat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.
Pe masa Guvernului mai regăsim și o altă ordonanță de urgență care prevede reglementarea unor măsuri temporare privind ocuparea funcţiilor publice prin transfer la cerere.
„Prin proiectul de act normativ se reglementează norme care să faciliteze o mai bună organizare şi planificare a resurselor umane din administraţia publică, în perioada în care este suspendată ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, în temeiul OUG nr. 80/2022, în acest context, acordul conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în care sunt numiţi funcţionarii publici devenind obligatoriu în cazul în care funcţionarul public se transferă în altă autoritate sau instituţie publică”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.