Intră în vigoare luni, 16 mai! Se dau bani de la Guvern. Toți românii trebuie să știe

oameni

Sursă: Dreamstime

Începând de luni, 16 mai, autoritățile române vor putea accesa fondurile PNRR pentru dezvoltarea orașelor, a transmis Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

De luni, 16 mai, autoritățile române vor putea accesa fondurile PNRR pentru dezvoltarea localităților

Începând de luni, 16 mai, autoritățile din România vor putea accesa fondurile PNRR pentru dezvoltarea orașelor și a infrastructurii, a transmis Cseke Attila, după ce a apărut Ghidul Solicitantului Finalizat pentru PNRR în Monitorul Oficial.

Potrivit spuselor sale, ghidul respectiv a fost în consultare publică de pe 4 februarie, iar cererile oficiale vor putea fi depuse în mod transparent și digital pe platforma pregătită de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, ce funcționează deja pentru depunerea cererilor oficiale pentru „valul renovării”.

Cseke Attila a explicat că cererile depuse între 11 mai și 16 mai vor avea drept scop familiarizarea beneficiarilor cu noua platformă, iar încărcarea și accesarea Fondului Local se va putea face doar după deschiderea oficială a apelurilor, luni, 16 mai.

Până pe 30 iunie se pot depune cererile de finanțare

Până pe 30 iunie pot fi depuse cererile de finanțare. Fondurile sunt prealocate pe fiecare categorie de UAT, însă fiecare categorie de investiție are un buget maxim, ce nu poate fi depășit.

„Prin PNRR, Ministerul Dezvoltării finanțează și reabilitarea termică și seismică a clădirilor publice și rezidențiale, cu un buget de 2,82 miliarde de euro, pentru care apelurile de proiecte au fost lansate în 1 aprilie, iar fondurile au fost accesate deja în proporție de peste 70%.

Acum, cu o lună și jumătate înainte de termenul asumat, vom lansa și apelurile de proiecte pentru Fondul Local, altă componentă a PNRR gestionată de Ministerul Dezvoltării”, a declarat Cseke Attila.

Pentru a asigura dezvoltarea echitabilă a localităților din România, Cseke Attila a explicat că în această schemă de finanțare sunt prevăzute fonduri prealocate, garantate pentru fiecare comună, oraș și municipiu ce depune solicitări de finanțare pentru investițiile ce pot fi accesate.

Pentru dezvoltarea Capitalei a fost alocată suma de 12,35 milioane de euro

Suma prealocată este de 12.350.000 euro pentru municipiul București și 12.155.000 euro pentru fiecare sector din Capitală.

De asemenea, fiecare comună are o sumă prealocată de 324.770 euro, iar orice oraș poate accesa 3.189.815 euro. Fiecare reședință de județ poate accesa 12.493.000 euro, iar municipiile au la dispoziție suma totală de 4.193.550 euro.

Din Fondul Local, comunitățile locale, cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pot construi, la nivel național, 5.522 de locuințe pentru tinerii și specialiștii din sănătate și învățământ.

Totodată, vor putea fi înnoite parcurile de vehicule destinate transportului public cu 1.135 de vehicule nepoluante pentru care se vor instala 13.200 puncte de reîncărcare. De asemenea, se vor realiza 1.091 km de piste pentru biciclete.