Intră în vigoare pe 12 martie! Lovitură cumplită pentru Vladimir Putin. Este opțiunea nucleară

Sursă: Pixabay

Uniunea Europeană a impus noi sancțiuni financiare usturătoare pentru Rusia, având un impac major asupra economiei ruse. Recent, oficialii europeni au interzis furnizarea de bancnote euro către Federația Rusă, plus alte măsuri radicale.

Opțiunea nucleară: UE a eliminat Rusia din SWIFT

UE a publicat, miercuri, în Jurnalul Oficial decizia finală convenită marți seară de Consiliul Uniunii Europene pentru excluderea băncilor importante ale Rusiei din SWIFT.

Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank, VNESHECONOMBANK (VEB) și VTB BANK sunt băncile din Rusia eliminate din SWIFT. Au fost alese băncile respective întrucât au fost deja supuse altor sancțiuni ale UE și alte statelor din G7 (Grupul celor Șapte).

„Cu viteza luminii, Uniunea Europeană a adoptat trei valuri de sancțiuni grele împotriva sistemului financiar în creștere, a industriilor sale de înaltă tehnologie și a elitei sale corupte. Acesta este cel mai mare pachet de sancțiuni din istoria Uniunii noastre. Decizia de astăzi de a deconecta băncile cheie rusești de la rețeaua SWIFT va trimite un alt semnal foarte clar lui Putin și Kremlinului”, a declarat Ursula von der Leyen – președinta Comisiei Europene, potrivit Reuters.

Va intra în vigoare peste zece zile

Noua sancțiune europeană va intra în vigoare peste zece zile pentru ca operatorii economici să aibă timpul necesar să aplice măsura respectivă, atenuând orice posibil impact negativ asupra întreprinderilor și piețelor financiare din Uniunea Europeană.

De altfel, Uniunea Europeană a interzis investițiile în proiecte europene cofinanțate de Fondul Rus de Investiții Directe. Totodată, oficialii europeni au interzis furnizarea de bancnote euro către Rusia.

Uniunea Europeană a luat decizia finală de miercuri prin colaborare cu partenerii internaționali, precum Statele Unite ale Americii și Marea Britanie.

Kurt Volker a calificat utilizarea acestei sancțiuni drept o opțiune „nucleară”

Fostul reprezentant al SUA în Ucraina în 2017, Kurt Volker, a calificat utilizarea acestei sancțiuni drept o opțiune „nucleară”. Într-un interviu acordat publicației Le Monde în decembrie 2021, el a declarat că „impactul economic ar fi grav și imediat. Este ca și arma nucleară: nu vrem să mergem atât de departe să le folosim, dar dacă nu avem de ales, dacă Rusia își atacă vecinii, ucide oameni, ocupă teritorii și vrei să previi acest lucru, acest instrument poate fi folosit ca ultimă soluție”.

Sancţiune fără precedent! Joe Biden a interzis orice tranzacţie cu Banca Rusiei

Reamintim că Administraţia Joe Biden a interzis luni persoanelor fizice şi companiilor americane să facă afaceri cu Banca Centrală a Rusiei, Fondul suveran de investiţii al Rusiei şi Ministerul rus de Finanţe.

Deciziile adoptate de Departamentul american al Trezoreriei vor conduce practic la „imobilizarea imediată” a activelor Băncii Centrale a Rusiei deţinute în SUA sau de către cetăţenii americani, se precizează într-un comunicat al Trezoreriei americane.

În plus, SUA au anunţat noi sancţiuni împotriva Fondului suveran de investiţii al Rusiei şi a directorului său general, Kirill Aleksandrovich Dmitriev, un apropiat al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Aceasta este ultima lovitură în cadrul sancţiunilor financiare adoptate de Occident împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei şi este destinată să lovească sistemul financiar rusesc şi aşa slăbit.

„Acţiunile fără precedent pe care le adoptăm astăzi vor limita în mod semnificativ capacitatea Rusiei de a-şi utiliza activele pentru a-şi finanţa activităţile destabilizatoare şi vor ţinti fondurile de care Putin şi cercul său de apropiaţi depind pentru a putea să-şi finanţeze invadarea Ucrainei”, se arată în comunicatul semnat de secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, transmite Bloomberg.

Putin ar dispune de rezerve valutare de 630 miliarde de dolari

Restricţiile adoptate de SUA şi UE cu privire la activele Băncii Centrale a Rusiei vor imobiliza aproape jumătate din fondurile de război ale lui Putin, a estimat o purtătoare de cuvânt a Trezoreriei americane. Aceasta a adăugat că aproximativ 13% din rezervele Băncii Centrale a Rusiei sunt deţinute în China.

Oficialii americani estimează că Putin dispune de rezerve valutare în valoare de aproximativ 630 miliarde de dolari iar măsurile anunţate luni sunt destinate să îi limiteze capacitatea de a vinde aceste rezerve pentru a reduce presiunile de finanţare apărute pe piaţa internă din Rusia.

Separat, Administraţia de la Washington a emis o autorizaţie cu privire la anumite tranzacţii cu energie cu Banca Centrală, o decizie care potrivit unui oficial de rang înalt este menită să diminueze consecinţele în Europa şi pentru pieţele energetice. Oficialul a adăugat că instituţiile din Rusia vor avea nevoie de timp pentru a descoperi modul în care pot separa tranzacţiile cu energie de alte măsuri.