S-a schimbat Codul Rutier! Intră în vigoare de săptămâna viitoare. La ce trebuie să fim atenți
Ordonanța nr. 1/2022 vine cu o serie de modificări în ceea ce privește Codul Rutier. Dată de Guvern pe 31 ianuarie, ordonanța prevede ca circulația rutieră să fie mai sigură, iar numărul accidentelor să scadă.
Măsurile, care vor intra în vigoare din 27 februarie, îi au în prim-plan pe șoferii care conduc agresiv și nu numai. Ordonanța prevede și măsuri care sunt deja în vigoare, precum interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice din țară, dacă șoferul a fost condamnat penal pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru cei care au un permis de conducere emis e o autoritate străină.
Măsurile care se vor aplica din 27 februarie
Ordonanța nr. 1/2022 prevede ca șoferii agresivi în trafic (cei care schimbă frecvența și în forță a benzilor de circulație, cu scopul de a depăși o mașină sau un șir de vehicule, întoarcerea mașinii prin folosirea frânelor de mână, folosirea excesivă a claxonului sau a flash-urilor) să fie sancționați în funcție de gravitatea faptelor – amenzi sau suspendarea permisului auto.
Cei care care întorceau pe o autostradă sau mergeau pe contrasens erau amendați cu sume între 1.305 și 2.900 de lei, însă de duminica viitoare acești vor fi și amendați și li se va suspenda dreptul de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile.
Tot de săptămâna viitoare, mersul pe banda de urgență va fi sancționat mai aspru. Dacă până acum amenda era între 580 și 725 de lei, de duminca viitoare amenda va fi între 870 și 1.160 de lei, în timp ce perioada de suspendare a permisului va crește de la 30 de zile, la 60.
De asemenea, apare și un nou prag de viteză – depășirea cu peste 70 km/oră a limitei legale de viteză va însemna aplicarea unei perioade majorate de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv de 120 de zile.
În plus, Ordonanța nr.1/2022 prevede ca șoferul unei mașini ce staționează pe un drum public va trebui să se asigure, atunci când pleacă de lângă ea, că a acționat frâna de ajutor, a oprit motorul și a cuplat o treaptă de viteză, altfel va risca să fie sancționat.