Este vestea zilei în România. Se pregătește un nou proiect de lege. Polițiștii ar putea participa la controlul gospodăriilor, în vederea eradicării pestei porcine.

Mai exact, polițiștii și jandarmii ar putea participa la diferite controale în gospodăriile românilor, pentru a asigura buna desfășurare a lucrurilor într-un nou proiect de lege propus de Guvernul României.

Guvernul României pregătește o hotărâre de Guvern pentru aprobarea măsurilor de control și eradicare a pestei porcine africane în România. Una dintre măsuri presupune interzicerea deținerii a mai mult de 15 porci într-o gospodărie. Mai mult decât atât, țăranii nu vor mai avea voie să crească masculi necastrați mai mari de 4 luni.

Polițiștii se vor implica în mod direct în controale

Angajații MAI, polițiștii, polițiștii de frontieră, jandarmii și personalul IGSU vor fi cei care se vor asigura că legea este respectată, dar și de buna desfășurare a lucrurilor, se arată în proiectul de act normativ.

Mai precis, polițiștii vor asigura:

– controlul în vederea respectării de către deținătorii de porcine a prevederilor prezentei hotărâri;

controlul circulației porcinelor, pe drumurile publice şi sancționarea mișcării porcinelor și deținerii ilegale a acestora;

– confiscarea animalelor care sunt transportate ilegal și a mijloacelor de transport care sunt utilizate la transportul acestora.

Mai mult decât atât, și Ministerul Apărării Naționale se va implica în această luptă împotriva peste porcine. Astfel, MApN va asigura „sprijinul necesar organizării prompte a centrelor de intervenție în teren, cât mai aproape de focar, inclusiv prin punerea la dispoziția acestora a unor facilități existente în unitățile militare ce pot fi dislocate în acest sens”.

Pesta porcină africană a progresat într-un ritm alarmant în Europa

Inofensivă pentru oameni, dar extrem de contagioasă în rândul animalelor, pesta porcină africană (PPA) progresează într-un ritm alarmant în Europa, în special în partea de est a continentului unde focarele descoperite recent au provocat temeri privind o răspândire mai amplă a virusului.

„Numărul de cazuri şi zonele noi afectate cresc în pofida eforturilor, iar ţările au dificultăţi serioase în a controla şi a elimina maladia”, a declarat Gregorio Torres, şeful departamentului ştiinţific din cadrul Organizaţiei mondiale pentru sănătate animală (OIE), transmite AFP.

De la începutul anului 2022, 285 de focare de pestă porcină africană au apărut în crescătoriile din Europa, şi numărul de cazuri numărate de OIE până la 1 septembrie este de aproape 71.000.

Virusul a circulat mai ales în partea de est a continentului, în România, care totalizează 197 de focare, în Republica Moldova şi în vestul Rusiei.

Prezentă în fauna sălbatică, maladia a apărut şi în Italia, într-o crescătorie din regiunea Roma la începutul lunii iunie 2022 şi în Germania în luna mai 2022, apoi în luna iulie cu două focare în landurile Mecklenburg-Pomerania Occidentală şi Saxonia Inferioară fiind sacrificate aproape 2.800 de animale.