La Antena 3 CNN, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat că România nu se află în recesiune, însă a identificat trei pași esențiali care trebuie urmați în economie pentru a asigura o traiectorie pozitivă.
Intră România în recesiune?
Adrian Câciu a precizat că la noi în ţară nu este recesiune, ci o situaţie complicată.
„Nu discutăm de recesiune. Putem discuta despre o situație complicată”, a precizat şeful de la MIPE, Adrian Câciu, sâmbătă, la emisiunea Income, de la Antena 3 CNN.
El a afirmat că el își menține opinia pe analiza economică și continuă să efectueze această analiză. A adăugat că nu există semnale de recesiune și nici de încetinire. A indicat că, la sfârșitul celui de-al patrulea trimestru, nu ar fi putut să existe o recesiune. A subliniat că această constatare nu provine doar de la Câciu, ci și de la toate instituțiile financiare internaționale, în special sistemul bancar românesc.
„Eu am în continuare opinie pe analiză economică şi fac în continuare analiză economică.
Nu sunt semnale de recesiune și nu sunt semnale de încetinire.
La finalul semestrului patru, nu aveam cum să avem recesiune. Şi asta nu o spune Câciu, ci toate instituţiile financiare internaţionale, dar mai ales sistemul nostru bancar. (…).
Nu ai cum să discuți despre o recesiune, poți să discuți în continuare despre o situație complicată. E o încetinire”, a adăugat ministrul Fondurilor europene, Adrian Câciu.
Ce are de făcut România pentru a avea o economie bună în 2024
În ceea ce privește cele trei măsuri care mențin economia României pe o traiectorie pozitivă în 2024, Câciu a subliniat în primul rând importanța investițiilor publice și private.
„Sunt prinse investiții publice de 120 de miliarde în acest an, 7,2% din PIB”, a spus ministrul.
Conform declarațiilor sale, totalul investițiilor publice și private ar trebui să ajungă în acest an la aproximativ 10% din PIB.
Având în vedere o estimare a PIB-ului de către Adrian Câciu de 370 de miliarde, investițiile ar trebui să se situeze în jurul sumei de 40 de miliarde.
Al doilea pas se referă la absorbția fondurilor europene, unde ministrul a menționat, printre altele, un fond de 7 miliarde de euro dedicat IMM-urilor, precum și 4,5 miliarde de euro deja contractate în cadrul PNRR.
„Anul acesta avem 10 miliarde de euro care se trag din fonduri europene, iar din calculele mele s-ar putea să depășim această sumă”, a spus ministrul Câciu.
Pasul trei este legat de puterea de cumpărare, iar Câciu a declarat că 2024 este al doilea an consecutiv cu o putere de cumpărare în creștere.