Integrarea României în spațiul Schengen rămâne un subiect fierbinte pe agenda zilei. Premierul Nicolae Ciucă a vorbit deschis despre această temă sensibilă. El a arătat că realizarea acestui deziderat nu depinde numai de țara noastră. Din acest motiv, prim-ministrul nu poate să ofere garanția unei reușite în timpul mandatului său.
Intrarea României în spațiul Schengen revine iar în atenția clasei politice. După ce liberalul Rareș Bogdan a spus că țara noastră îndeplinește toate criteriile, a venit rândul premierului Nicolae Ciucă să se pronunțe asupra acestei teme. Prim-ministrul nu este foarte darnic în declarații triumfătoare. Mai mult, el a spus că nu poate să garantez că România va intra în Schengen.
Premierul a arătat, însă, că va face tot ce depinde de Guvern pentru ca țara noastră să acceadă la spațiul Schengen, în anul 2022. Cu toate acestea, prim-ministrul nu poate să-și asuma acest obiectiv pentru că, spune el, nu depinde doar de noi.
„Voi face tot ce este necesar astfel încât România să își îndeplinească acest deziderat pentru a intra în Schengen și vom întreprinde toate măsurile să clarificăm aceste linii pe care România le mai are de îndeplini pentru a putea beneficia de acest statut (…) Pot să îmi propun o astfel de țintă, nu pot să garantez că ea se întâmplă pentru că nu depinde doar de noi”, a spus Nicolae Ciucă, pentru Europa Libera.
Ce se ascunde aici?
Tot pe subiectul Schengen, Rareș Bogdan a vorbit despre votul din Consiliu dat în unanimitate pentru intrarea Croației, membră a UE din 2013, în spațiul Schengen. Acesta s-a întrebat de ce România nu are parte de același tratament.
„În ciuda faptului că România îndeplinește criteriile tehnice și obligațiile asumate, în ciuda rapoartelor de evaluare pozitive, în ciuda voturilor succesive din Parlamentul European, în ciuda poziției Comisiei, dreptul nostru a rămas pe hârtie.
Românii fac parte din UE din 2007, dar se află în situația de a privi cum eforturile de îndeplinire a criteriilor, și aș aminti aici doar investițiile de miliarde, rămân irelevante, cu toate că, instituțional vorbind, Comisia Europeană a afirmat în 2011 că îndeplinim cerințele de aderare. Ce se ascunde aici? Cine și de ce judecă discreționar, cu dublă măsură?”, a spus Rareș Bogdan într-o declarație de presă.
Klaus Iohannis: Ar trebui să fie un obiectiv al UE
Și Klaus Iohannis a atins acest subiect în urmă cu ceva vreme. Președintele a subliniat că, pentru a atinge obiectivul consolidării Pieţei Unice, este nevoie de un spaţiu de liberă circulaţie deplin funcţional şi eficient. Șeful statului a spus că pentru ca Spaţiul Schengen să devină deplin funcţional şi eficient este necesar ca toate statele membre care îndeplinesc condiţiile să facă parte din acesta.
„România este unul dintre statele care de peste 10 ani se comportă ca membru de facto al Spaţiului Schengen. Finalizarea acestui proces de integrare nu este doar un obiectiv pentru România, ci ar trebui să fie un obiectiv pentru Uniunea Europeană”, a spus atunci Iohannis.