Scepticism pentru intrarea României în Schengen
Eurodeputaţii români sunt rezervați în privința șanselor României de a fi primită în Spațiul Schengen. Ei spun că pare greu de crezut că va fi o decizie favorabile în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din decembrie referitor la aderarea României. Totuși, ei nu exclud că ar putea avea loc evoluţii care să faciliteze un deznodământ pozitiv.
Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a declarat că există patru scenarii în prezent referitoare la aderarea României la Schengen. El a spus că în doar unul dintre ele se vorbește despre o amânare pentru la anul.
„Scenariul optimist, constructiv, pozitiv, este cel prin care în luna decembrie ar urma să avem un vot pozitiv pentru ţara noastră. Un vot prin care ţara noastră intră în Spaţiul Schengen.
Vom şti acest lucru cu câteva săptămâni înainte de respectivul Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne, pentru că documentele ce se aprobă în consiliu sunt discutate în prealabil în reuniunea ambasadorilor sau în reuniunile tehnice specifice zonei Schengen”, a declarat Negrescu.
Aderarea ar putea să se producă în două etape
Un al doilea scenariu, a afirmat el, ar fi să existe un vot pozitiv în decembrie. Dar cu o perspectivă de aderare ulterioară la zona liberă de circulaţie. Şi aici ar fi două variante însă, potrivit eurodeputatului PSD. Varianta în care se aprobă aderarea, iar intrarea se va produce în două etape. Sau varianta în care se aprobă aderarea iar asta s-ar realiza undeva începând cu 1 ianuarie 2025, după ce trec momentele electorale.
Un al treilea scenariu, a afirmat Negrescu, este posibilitatea unei amânări, adică rediscutarea subiectului anul viitor „în prima parte a anului sau mai târziu”.
Există şi un scenariu al unui vot negativ, crede Negrescu, care presupune „un veto sau un blocaj şi, evident, în contextul acesta, România să folosească alte mijloace, inclusiv posibilitatea de a ataca la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene acel veto, sperăm, în parteneriat cu instituţiile europene, fie Parlamentul European, fie Comisia Europeană, care în trecut au mai mers la curte pe alte subiecte, inclusiv pe subiectul Schengen, (…) şi au avut câştig de cauză”.
Eurodeputatul român din grupul Verzilor, Nicu Ştefănuţă, spune că, din păcate, joi, la Consiliul JAI, aderarea României la Schengen este la capitolul „şi altele”.
În același timp, și Dacian Cioloş, din grupul Renew, este sceptic. El spune însă că nu se vede o ofensivă a statului român pentru a obţine aderarea la Schengen. Un instrument bun, crede Cioloş, ar fi utilizarea dreptului de veto la nivel european, care nu trebuie utilizat.
Eurodeputatul USR, Vlad Gheorghe, crede că jocul pe care trebuie să-l facă România este să-i izoleze pe austrieci. Pentru că este posibil ca Olanda să-şi ridice veto-ul faţă de Bulgaria.
„Jocul este să rămână singuri austriecii. Jocul este să reuşim, şi asta încercăm cu toţii, ca olandezii să nu se mai opună. Nu am aşteptări de la olandezi să iasă cu declaraţii că susţin intrarea în Schengen. Asta mi s-ar părea SF, dar sper şi încercăm să reuşim asta, să nu zică nimic, pentru că în cazul nostru este tot ce ne trebuie”, a spus el la o întâlnire cu jurnalişti români.