Cosmorom datoreaza companiei grecesti Intracom, firma mama a Intrarom, in jur de 100 milioane de euro plus dobanzi in valoare de 17 milioane de euro, reprezentand furnizarea unor echipamente de retea si sisteme de informare. Datoriile totale ale Cosmorom sunt in valoare de 190 milioane de dolari. Dupa ce mai multi furnizori ai RomTelecom s-au plans ca nu le sunt platite datoriile contractate in numele companiei de telefonie mobila Cosmorom, grupul grec de telefonie OTE risca sa fie obligat sa rascumpere inainte de scadenta obligatiuni in valoare de 1,1 miliarde de euro si un imprumut sindicalizat de un miliard de euro.
Agentiile de rating Moodys si Standard&Poors au pus saptamana trecuta sub observatie ratingul OTE, anuntand posibilitatea activarii unei clauze nonplata (cross default clause), ca urmare a neachitarii datoriilor catre furnizori de echipamente ai Cosmorom. O astfel de clauza obliga o companie care s-a imprumutat de pe piata de capital sa-si onoreze la zi toate datoriile catre banci si furnizori. Se pare insa ca OTE refuza sa-si onoreze platile, din motive care tin de modul in care s-au semnat unele contracte. Oficialii companiei nu au raspuns pana la inchiderea editiei, dar au lansat un comunicat de presa prin care au anuntat ca nu au „nici o obligatie juridica de plata a datoriilor Cosmorom. Se pare ca statul roman, care in momentul semnarii contractelor cu furnizorii era actionar majoritar, va trebui sa suporte mai mult de 50% din contravaloarea lor.
In spatele contractelor neonorate sta insa un scandal izbucnit in 2001, atunci cand conducerea OTE l-a dat afara pe directorul general Vassilios Tsakoniatis, pe motiv ca incheiase mai multe contracte paguboase doar cu subsidiare ale unor companii grecesti si fara a efectua in prealabil licitatii. Potrivit OTE, valoarea acestora depasea 200 milioane de dolari. Scandalul a fost declansat de presa din Grecia. Totul a pornit de la contractele directe semnate de filialele Oterom International din Romania si Armenia cu firma Intracom, care apartine celebrului om de afaceri Socratis Kokalis. Ulterior, scandalurile legate de protectia politica de care beneficia Kokalis au luat amploare, culminand cu un proces in care acesta, impreuna cu unul dintre directorii OTE, era acuzat ca a beneficiat de contracte in valoare de 306 milioane de dolari.
Soarta Cosmorom se decide la Bucuresti
Intracom si filiala de la Bucuresti Intrarom au fost, de altfel, in ultimii patru ani cei mai importanti parteneri ai RomTelecom. Problemele RomTelecom au inceput sa apara in august 1999, dupa semnarea unui contract in valoare de 37 de milioane de dolari pentru instalarea retelei GSM 1800 a subsidiarei Cosmorom. Pentru ca nu au fost platite la timp, companiile Ericsson, Intracom si Intrarom nu s-au miscat la fel de repede cum a facut-o Ericsson in cazul MobiFon, atunci cand a lansat reteaua Connex dupa 135 de zile.
Intrarom, impreuna cu filiala din Grecia a companiei Siemens, a mai semnat cu RomTelecom un contract in valoare de 324 milioane de dolari care prevedea instalarea a doua milioane de linii telefonice. Pana in prezent, in cazul Cosmorom peste 250 de milioane de dolari s-au dus pe apa Sambetei. Alcatel Network Systems Romania, la care RomTelecom detine 5,9% din actiuni, a castigat la randul sau un contract in valoare de 22 milioane de dolari, care prevede instalarea a 650.000 linii de telefon digitale. Partea cea mai interesanta privind esuarea afacerii Cosmorom este aceea ca in cinci tari din regiune OTE este lider in telefonia mobila. CosmOTE, divizia sa de telefonie mobila, are 3,6 milioane de abonati in Grecia si este lider de piata in Albania, Macedonia, Armenia si Bulgaria. Apare astfel intrebarea referitoare la motivele care au facut ca operatorul roman de telefonie sa devina oaia neagra a OTE cu pierderi mai mari decat orice alta companie din grup. O decizie finala privind viitorul Cosmorom urma sa fie luata in cadrul Consiliului de Administratie al OTE, care trebuia sa aiba loc la data de 5 iunie, dar si dupa discutiile dintre statul roman si presedintele OTE International, George Skarpelis.
Ce se poate intampla cu RomTelecom
· In cazul declansarii optiunii de nonplata, Ote nu va mai putea sa finalizeze investitiile prognozate pentru RomTelecom, in valoare de peste 250 milioane de euro.
· Creditorii operatorului national ar urma sa ceara la randul lor plata in avans a imprumuturilor private, in valoare de peste 150 milioane de euro.
· Afacerile principalilor furnizori s-ar reduce la jumatate, lucru care ar implica concedieri importante.
· Reducerea accentuata a salariilor si concedierea a mai mult de 5.000 de angajati.
Situatia RomTelecom si Cosmorom
· Veniturile operationale pe primele trei luni ale RomTelecom au fost in valoare de 198,4 milioane de euro, cu 16% mai putin decat in anii anteriori, din cauza reducerii traficului la convorbirile internationale. Rata bruta a profitului a fost de 32%.
· In jur de 9.000 de angajati au fost concediati in ultimul an.
· La sfarsitul anului trecut
RomTelecom opera 4,2 milioane de linii telefonice
· Cosmorom a pierdut pe primele trei luni 10,5 milioane de euro,
iar in 2002, 131 milioane de euro.
· Valoarea totala a imprumuturilor RomTelecom era la inceputul anului trecut de 253 milioane de euro. Credite in valoare de 1.541 miliarde de lei ajung la maturitate pana la sfarsitul acestui an, iar imprumuturi in valoare de 3.709 miliarde de lei trebuie rambursate pana in 2005.
· Un imprumut in valoare de 142 milioane de dolari (garantat de stat) contractat in 1992
de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare care se apropie de scadenta.
· Inca 96,85 milioane de dolari contractati de la BERD, dar acest imprumut nu are garantii guvernamentale.