Intrăm în carantină totală? Raed Arafat a zis clar: Sperăm să respecte măsurile

Sursă: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a precizat că se evită carantinarea Capitalei, asta după ce rata incidenței a ajuns la 9,6 la mia de locuitori. Secretarul de stat în cadrul MAI mai spune că o carantină ar avea un impact major.

Se impune carantina în București? Raed Arafat: Sperăm ca oamenii să respecte măsurile

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, a anunțat că autoritățile locale caută soluții pentru ca municipiul București să nu intre în carantină, subliniind că aceasta ar avea un impact major asupra Capitalei. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) mai spune că nu s-a discutat despre așa ceva.

”Nu s-a pus problema Capitalei să intre în carantină. Se iau măsuri, dar se evită carantinarea unei Capitale care ar avea un impact major. La acest moment acest lucru nu s-a discutat”, a declarat, luni seară, Raed Arafat.

În plus, Raed Arafat nu a precizat niciun prag al incidenței la care s-ar putea introduce, totuși, carantinarea Capitalei.

”Se evită carantinarea Capitalei, dar sperăm ca oamenii să respecte măsurile ca să reuşim să gestionăm situaţia”, a mai adăugat şeful DSU.

Motivul pentru care persoanele cu un test negativ nu au voie să participe la anumite activități

Luni seara, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a explicat motivul pentru care persoanele care au un test negativ nu pot participa la anumite activități dacă rata de infectare a trecut de 6 la mia de locuitori. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Apărării Interne (MAI) a precizat că o persoană care se testează nu are imunitate și că riscul de îmbolnăvire este mare.

”Şansa să te infectezi dacă eşti vaccinat este de 5 ori mai mică decât dacă eşti nevaccinat. Persoanele vacciate au imunitate. Chiar dacă se infectează au şansă de 11 ori mai bună să nu ajungă în ATI. Fac forme uşoare. Testatul este negativ, dar, nefiind vaccinat sau trecut prin boală este un vehicul foarte bun şi să se infecteze şi să facă forme grave”, spune acesta.

Secretarul de stat în MAI a mai spus că totul ține de managementul riscului și că autoritățile sunt dispuse să riște până la o anumită limită.

”Riscăm până la o limită, nu riscăm maxim, nu riscăm totul. Dacă am acceptat să ţinem descihse unele activităţi pe care altădată le închideam la 3 la mie, am acceptat acest lucru păstrând riscul minim posibil”, a mai declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.