Cota unica si TVA nu mai rezista mult timp nemajorate. De acest lucru incep sa fie convinsi tot mai multi oficiali romani, dar si Economist Intelligence Unit, care remarca insuficienta veniturilor bugetare.
Saptamana trecuta, centrul Atenei a fost blocat de mii de manifestanti. Marti au iesit in strada studentii din universitatile de stat. Nemultumiti ca in viitor va trebui sa plateasca pentru studii de care acum beneficiaza gratuit, acestia au protestat si fata de intentia Guvernului de a recunoaste diplomele acordate de facultatile particulare la angajarea in unitati de stat. “Cu diploma de la facultatea particulara te poti angaja fara probleme la companii private. Daca va fi acceptata si pentru angajarea “la stat”, diplomele noastre, obtinute prin examene mult mai grele in sistemul public de invatamant, isi vor pierde din valoare”, spune Nicholas Papoutsis, un tanar de 23 de ani care studiaza economia la Universitatea din Atena. Zilele urmatoare, studentilor li s-au alaturat sindicate de muncitori si lucratori in serviciile publice. Neinteresate direct de problema studenteasca, acestea obisnuiesc sa sustina majoritatea protestelor impotriva masurilor de reforma initiate de noul guvern, de centru dreapta. Totul se intampla intr-o tara membra a Uniunii Europene, cu un venit pe cap de locuitor de aproape cinci ori mai mare decat in Romania, socul unor masuri dure, care vizeaza liberalizarea pietelor, dar si reducerea drastica a cheltuielilor bugetare, este resimtit acum puternic de populatia Greciei, dupa mai multi ani in care reformele au fost evitate. Depasirea nivelului de 3% al deficitului bugetar, stabilit prin Pactul de Stabilitate, si incercarile oficialilor eleni de a “trisa” prin artificii statistice, a plasat tara sub o monitorizare foarte stricta din partea UE. Constrangerile carora Guvernul este nevoit acum sa se supuna sunt, in fapt, pretul platit pentru amanarea reformelor si pentru relaxarea bugetara din anii anteriori.
Chiar daca nu a avut de organizat, ca Grecia, o Olimpiada costisitoare, si Romania risca sa intre in UE cu un deficit bugetar ridicat si sa suporte constrangeri asemanatoare. Decizia recenta a Guvernului de a majora deficitul bugetar de la 0,9% la 2,5% din PIB in 2006 anunta deja primele probleme. Una dintre ele este inflatia. Chiar daca Executivul a promis ca va folosi in proiecte legate de integrare 80% din cele 1,8 miliarde de euro cu care vor fi suplimentate cheltuielile bugetare, BNR a luat deja masuri dure – majorarea rezervelor minime obligatorii in lei si cresterea dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale. Efectul va fi scumpirea creditelor in lei.
Cresterea deficitului bugetar, in conditiile in care incasarile din taxe si impozite raman modeste, pune insa sub semnul intrebarii posibilitatea ca actualele niveluri ale cotei unice si TVA sa ramana nemajorate. “Nu putem spune ca nivelul de 16% al cotei unice este nesustenabil, daca avem in vedere faptul ca nivelul contributiilor sociale, de peste 40%, este inca ridicat. Veniturile bugetare reprezinta, insa, mai putin de 30% din PIB, mult sub nivelul din UE. Ar trebui sa creasca la cel putin 32-35%”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la seminarul financiar “Grecia – Bulgaria – Romania”, organizat la Atena de catre The Economist. In opinia sa, pentru ponderea veniturilor bugetare in PIB, instrumentele de crestere ar putea fi majorarea nivelului TVA sau al cotei unice. “Decizia apartine, insa, Guvernului”, precizeaza Isarescu.
“Acum, sistemul de taxare in Romania este inca foarte prietenos, iar prognozele de crestere a PIB impresionante. Prioritatea BNR ramane insa inflatia”, a aratat, in fata investitorilor prezenti la seminar, George Michelis, directorul general al Banc Post. Cu o astfel de prioritate, orice majorare a deficitului bugetar poate conduce la masuri monetare dure. In plus, statul poate fi nevoit sa majoreze in viitor taxe sau impozite pe care le-a redus in trecut.
Masura este considerata, de altfel, foarte probabila si de catre expertii The Economist Intelligence Unit (EIU). In ultimul raport de tara dedicat Romaniei, finalizat luna trecuta, acestia considera ca incasarile bugetare reduse vor convinge Guvernul sa majoreze una dintre cele doua taxe. Inainte ca Executivul sa anunte majorarea deficitului bugetar de anul acesta de la 0,9% la 2,5% din PIB, EIU anticipa un nivel de 1,5% in 2006 si 2% in 2007. Previziunile vor fi cu siguranta revizuite in viitorul apropiat, Romania riscand, astfel, sa intre in UE cu un deficit bugetar “pe rosu”, peste nivelul de 3% din PIB stabilit prin Pactul de Stabilitate.
Cresterea taxelor, greu de evitat
“Pentru ponderea veniturilor bugetare in PIB, instrumentele de crestere ar putea fi majorarea nivelului TVA sau al cotei unice. Decizia apartine, insa, Guvernului.”
Mugur Isarescu,
guvernatorul BNR