Iniţiativa a fost lansată de premierul britanic, David Cameron, care a declarat că blocarea reţelelor sociale ar fi o acţiune benefică pentru Marea Britanie în vremuri de criză. "Libera circulație a informației poate fi folosită într-un scop bun, dar poate fi utilizată și pentru a face rău, iar când oamenii folosesc social media pentru violență, noi trebuie să-i oprim", a declarat Cameron.
Un oficial al Partidului Comunist din China a declarat recent pentru The Telegraph că Vestul a susţinut întotdeauna libera circulaţie şi libera exprimare pe internet, criticând concomitent guvernele care încearcă să controleze anumite website-uri. “Putem spune că acum gustă roadele amare ale propriei culturi şi nu au niciun drept să se plângă de acest lucru”, a adăugat acesta.
De ce ar trebui să fie blocate unele website-uri şi reţele de socializare?
Potrivit celor care susţin demersul de blocare a unor website-uri, în special a celor de socializare, acestea amplifică panica, răspândesc informaţii eronate şi zvonuri care nu fac decât să îngreuneze activitatea autorităţilor.
Deşi valide într-o oarecare măsură, argumentele de mai sus ar putea fi folosite şi pentru demersul de blocare a unor canale de ştiri, potrivit unui articol Wired. În data de 9 august, de pildă, în ziua revoltelor din Marea Britanie, 3,4 milioane de britanici au accesat Twitter, în timp ce 9,2 milioane au urmărit Sky News şi 13,1 milioane au urmărit BBC News.
Măsura pe care Guvernul Britanic ar vrea să o adopte este aşadar inutilă, ineficientă şi nedemnă pentru un model de monarhie constituţională.
În luna ianuarie Egiptul a făcut ceea ce nenumăraţi specialişti au considerat multă vreme imposibil pentru un stat cu o economie bazată aproape în totalitate pe internet: s-a deconectat complet de la internet pentru a reduce protestele împotriva regimului preşedintelui Hosni Mubarak la tăcere.
La scurt timp după evenimentul din Egipt, al doilea stat care a interzis internetul a fost Bahrein. Motivul a fost iniţiaitiva unor internauţi care au făcut apel pe Facebook la manifestaţii pentru a reclama reforme politice şi sociale pe fondul evenimentelor din Tunisia şi Egipt, nota în februarie AFP.
În primăvara anului trecut Cnet.com anunţa că Google se va retrage din China până în data de 10 aprilie, după un mare scandal privind cenzura practicată de guvernul de la Beijing. În iulie 2010, în schimb, oficialii Google declarau că autorităţile chineze au reînnoit licenţa de servicii, compania americană angajându-se să respecte regulile celei mai mari pieţe de internet din lume, în funcţie de numărul de utilizatori.