'A mai rămas puţin timp, de aceea lucrăm zi şi noapte la un acord. Fără un acord cu UE, BCE şi FMI, Grecia nu poate obţine noi împrumuturi şi există astfel ameninţarea intrării ţării în faliment, din care decurg multe alte riscuri', a afirmat Klaus Regling într-un interviu acordat publicaţiei germane 'Bild'.
Acesta a avertizat că şi incapacitatea Greciei de a achita rata către FMI ar fi periculoasă. 'Impactul va fi semnificativ şi asupra altor creditori, cum ar fi Mecanismul European de Stabilitate. Pe de altă parte, fondul de salvare poate doar extinde împrumuturile când sunt implementate reformele. Aceasta este situaţia acum şi este singurul mod în care Grecia îşi poate reface economia', a explicat Regling.
Luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului elen, Gabriel Sakellaridis, a dat asigurări că obiectivul autorităţilor este să ajungă la un acord cu creditorii 'la finele lunii mai sau începutul lunii iunie' care să permită vărsarea totală sau a unei părţi din fondurile de 7,2 miliarde de euro rămase în cadrul planului de asistenţă internaţională.
Regling a explicat că Atena ar putea primi rapid o parte din cei 7,2 miliarde de euro după încheierea acordului. 'Pentru a obţine banii, Grecia trebuie să implementeze noi reforme', a afirmat şeful ESM.
După ce a fost nevoită să recurgă la un fond de urgenţă pentru a putea plăti o tranşă de 750 de milioane de euro către FMI la începutul lunii mai, Grecia trebuie să ramburseze Fondului luna viitoare 1,574 miliarde de euro, prima tranşă fiind de 300 de milioane de euro în data de 5 iunie.
Guvernul condus de premierul Alexis Tsipras şi-a exprimat speranţa că va ajunge la un acord cu creditorii în următoarele zile, în timp ce reprezentanţii UE, BCE şi FMI sunt mai pesimişti şi spun că discuţiile avansează prea lent.
SURSA: Agerpres