Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Ce este interzis să faci astăzi? Tradiţii şi obiceiuri

Sursă: Doxologia.ro

„Intrarea în biserică a Maicii Domnului” sau Vovidenia este o mare sărbătoare pentru creştinii ortodocşi din ţara noastră. Ce însemnătate are această zi pentru credincioşi, dar şi ce tradiţii din popor ar trebui respectate cu sfinţenie?

Astăzi, 21 noiembrie, este sărbătoare mare pentru creştinii ortodocşi din România!

„Intrarea în biserică a Maicii Domnului” sau Vovidenia, sărbătoare însemnată cu cruce roşie în Calendar

În Calendarul Creştin-Ortodox este trecută astăzi marea sărbătoare a „Intrării în biserică a Maicii Domnului” (numită și Vovidenia – „intrare” în limba slavonă). Este vorba despre momentul în care Fecioara Maria a fost dusă la templu de către Sfinţii Ioachim şi Ana.

Aducerea ei la templu a fost o urmare a promisiunii făcute lui Dumnezeu de părinții ei. În rugăciunile lor de a le dărui un copil, Ioachim și Ana au făgăduit că dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu și îl vor închină Lui.

Pentru că Dumnezeu le împlinește rugăciunea, dăruindu-le o fată pe care o vor numi Maria, Ioachim și Ana o duc la vârstă de trei ani la templu. Aici a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta o va duce în Sfânta Sfintelor, încăperea cea mai sfânta din templu, unde doar arhiereul intră o singură dată pe an.

Sfinții Părinți afirmă că a fost dusă în acest loc, pentru că ea însăși avea să devină „Sfânta Sfintelor”, templu al Pruncului dumnezeiesc Care Se va naște din ea. Astfel, sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică anticipează Nașterea Mântuitorului. Nu întâmplător, începând cu această zi, în cadrul slujbei Utreniei se cânta Catavasiile: „Hristos se naște, slăviți-l!…”, potrivit crestinortodox.ro.

Ce este complet interzis să faceţi astăzi? Tradiţii şi obiceiuri legate de „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”

De această sărbătoare sunt legate numeroase tradiţii şi obiceiuri în popor. Credincioşii merg astăzi la Sfânta Liturghie cu preparate de post şi cu peşte, care sunt sfinţite de către preot şi apoi împărţite de pomană pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi.

Astăzi este dezlegare la peşte şi nu se fac nunţi, stă scris în Calendarul Creştin-Ortodox.

O altă tradiţie întâlnită în anumite regiuni ale ţării spune că trebuie împărţite plăcinte cu dovleac şi cate o lumânare pentru sufletele celor care au murit fără lumină.

Tot la biserică, se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiții suspecte, înecați și fără lumânare. Rudele acestora trebuie să dea de pomană pachete cu pește, fructe și lumânări sau o candelă.

Copiii sărmani și persoanele amărâte nu trebuie să fie uitate de către ceilalţi credincioşi, care ar trebui să le împartă nuci, colaci și turte cu mălai, mai spun obiceiurile.

Un alt obicei întâlnit în satele din România spune că fetele pot merge astăzi la fântana din sat cu o lumânare pentru a-şi afla ursitul. Atunci când cântă cocoşul, fata trebuie să aprindă lumânarea şi să o aşeze pe marginea fântânii, iar apoi să privească înăuntru. Pe luciul apei, tânăra îşi va putea vedea chipul ursitului.

Tot astăzi, de „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, copiii pun crenguţe de măr în vase cu apă. Ţinute la căldură, aceste crengi vor înflori, iar copiii le vor folosi apoi drept sorcove de Anul Nou.

Fiind mare sărbătoare în calendar, credincioşii nu au voie astăzi să spele sau sa facă treabă în gospodărie. Tradiţia mai spune că nu este bine să stai certat astăzi cu cineva şi ar trebui să te împaci cu persoana respectivă.