Premierul turc Tayyip Erdogan este un susţinător al energiei nucleare, care ar urma să ajute Turcia să-şi reducă dependenţa de importurile de hidrocarburi prin furnizarea a 10% din necesarul de energie electrică în 2023.

Însă prima centrală nucleară din Turcia, o facilitate de 4.800 megawaţi construită de compania rusă Rosatom, este deja în urma calendarului, iar primul reactor este puţin probabil să devină operaţional în 2019, cum se preconiza iniţial.

"Debutul producţiei în 2019 nu este posibil. 2020 este o dată mai probabilă", a declarat o sursă din apropierea proiectului, adăugând că un reactor nuclear are nevoie de o perioadă de teste de cel puţin şase până la 12 luni înainte de a intra în regim normal de funcţionare.

Lucrările de construcţie la centrala nucleară Mersin Akkuyu din sudul Turciei sunt programate să înceapă la mijlocul lui 2013, urmând ca până în 2023 toate cele patru reactoare să înceapă să producă energie electrică. Însă proiectul nu a obţinut până acum o autorizaţie de construcţie, iar în vară au apărut şi alte întârzieri. Un raport de mediu depus de Rosatom a trebuit să fie retrimis către Ministerul Mediului în luna septembrie, o întârziere de câteva luni faţă de calendarul iniţial. Fără aprobarea autorităţilor din Turcia, societatea Atomstroyexport, principalul contractor ales de Rosatom pentru construcţia reactoarelor, nu poate demara procedurile de licitaţie pentru alte subcontracte în valoare de 7,5-8,0 miliarde de dolari.

Sursa citată de Reuters se aşteaptă ca licitaţiile să fie lansate după aprobarea studiului de mediu, lucru care se va întâmpla la finele acestei luni.

De asemenea, o licitaţie organizată de Turkish Atomic Energy Authority (TAEK) pentru desemnarea unei firme care să revizuiască şi să evalueze dacă designul reactoarelor Rosatom îndeplineşte standardele de siguranţă a trebuit să fie anulată de mai multe ori după ce ofertanţii nu au îndeplinit criteriile de precalificare. Potrivit analiştilor acesta este cel mai grav risc la adresa calendarului.

"Să presupunem că pot începe construcţie în 2016. Chiar şi aşa vor avea nevoie de trei ani pentru a construi un reactor şi şapte ani pentru a construi toate cele patru reactoare. Este un ritm foarte, foarte rapid", a declarat Aaron Stein analist la Royal United Services Institute.

Piaţa energetică din Turcia pare a fi una dintre cele mai promiţătoare pieţe din Europa. Consumul de electricitate a crescut cu 5% până la 242 miliarde kilowaţi oră în 2012 iar prognozele privind creşterea cererii de electricitate sunt devansate doar de cele ale Chinei. Pentru a face faţă cererii Turcia are nevoie să instaleze anual capacităţi de 3.500 MW.

În luna mai a acestui an, Turcia a anunţat că un consorţiu compus din firmele Mitsubishi Heavy Industries (Japonia) şi Areva (Franţa) va construi cea de-a doua centrală nucleară din Turcia, centrală care va fi amplasată pe coasta Mării Negre la Sinop. Potrivit unor surse din industria nucleară primul reactor la această centrală este programat să intre în funcţiune în anul 2023.
Sursa: Agerpres