Intrarea Maicii Domnului în Biserică
Pe 21 noiembrie, creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică, o sărbătoare importantă marcată cu cruce roșie în calendar. Cunoscuta și sub denumirile populare de Ovidenie, Obrejenie sau Vovidenie, această zi este însoțită de o serie de tradiții, credințe și obiceiuri populare.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică amintește momentul în care Fecioara Maria, la vârsta de trei ani, a fost dusă de părinții săi, Ioachim și Ana, la Templul din Ierusalim, pentru a fi închinată lui Dumnezeu. Acest eveniment marchează începutul unui drum sacru al Fecioarei Maria, pregătindu-se pentru rolul său în mântuirea omenirii.
În această zi, credincioșii respectă cu strictețe tradițiile religioase și participă la slujbe speciale, aducând mulțumiri și rugăciuni către Maica Domnului.
Tradiții și credințe populare de Ovidenie
În Calendarul popular, sărbătoarea Ovideniei este asociată cu celebrarea unei divinități a lupilor, cunoscută sub numele de Filipul cel Șchiop sau Filipul cel Mare. Acest moment face parte dintr-un scenariu ritualic mai amplu de înnoire a timpului, alături de sărbători precum Noaptea Strigoilor, Santandrei și Moș Nicolae.
Credințe din Bucovina afirmau că, în această zi, s-ar fi născut Domnul Hristos, iar noaptea de Ovidenie era considerată magică. Se spunea că Cerul se deschide și oamenii pot înțelege graiul animalelor.
În noaptea de Ovidenie, se realizau farmece și descântece, iar oamenii făceau previziuni meteorologice. De asemenea, se organizau praznice pentru sufletele pruncilor nebotezați și ale celor morți fără lumânare.
Pentru a alunga spiritele rele, tocurile ușilor și ale ferestrelor erau unse cu usturoi, în credința că astfel erau ținuți la distanță strigoii.
În ziua Ovideniei, era interzisă prelucrarea lânii și a pieilor de animale, considerându-se că acest lucru atrage atacurile animalelor sălbatice asupra gospodăriilor.
De asemenea, de la această dată și până la Sângiorz, femeilor le era interzis să spele rufele în râu.
Prima zi de dezlegarea la pește
Postul Crăciunului, care durează 40 de zile, include 14 zile cu dezlegare la pește, iar prima dintre acestea este chiar pe 21 noiembrie. Credincioșii pot consuma preparate din pește, pe lângă celelalte bucate de post.
Iată câteva idei de preparate din pește pentru această zi, care sunt ideale dacă vrem să păstrăm tradiția.
- Ciorbă de pește sau ciorbă de perișoare din pește.
- Pește la grătar sau păstrăv la cuptor cu legume.
- Saramură de pește, plachie de pește sau crap pe varză la cuptor.
- Chiftele de pește, hamsii prăjite cu mujdei și mămăligă.
- Salată de cartofi cu pește afumat și mărar.