Victor Negrescu: Săptămâna aceasta avem decizia formală privind aderarea la spațiul SCHENGEN
Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a anunțat marți dimineață, într-o postare pe Facebook, că săptămâna aceasta urmează să fie luată o decizie formală privind aderarea completă a României la spațiul Schengen.
„O zi bună începe de dimineață. În drum spre Bruxelles. Săptămâna aceasta avem decizia formală privind aderarea completă la spațiul Schengen și o acțiune importantă privind drepturile fermierilor români”, a transmis Victor Negrescu pe Facebook.
Negrescu: România și Bulgaria vor deveni membre depline ale spațiului Schengen
Austria a anunţat luni că renunţă la opoziţia faţă de aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Poziția rigidă a Vienei era ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o aşteptare îndelungată. Austria a opus un veto extinderii Schengen în urmă cu doi ani, în ciuda recomandării Comisiei Europene, deoarece a considerat că frontiera externă a Uniunii Europene nu este bine protejată în România şi Bulgaria împotriva imigraţiei ilegale. România şi Bulgaria au primit acces parţial la spaţiul Schengen începând cu 31 martie 2024, cu deschiderea frontierelor aeriene şi maritime, dar nu şi a celor terestre.
Cătălin Predoiu, discuţie prin videoconferinţă cu omologul maghiar, Sandor Pinter, pentru pregătirea discuţiilor din reuniunea Consiliului JAI
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut o discuţie, prin videoconferinţă, cu ministrul de Interne maghiar, Sandor Pinter, pentru pregătirea discuţiilor din reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, din 12 decembrie 2024, privind aderarea României la Schengen pe terestru. Potrivit Ministerului de Interne, demnitarul român a prezentat, pe scurt, măsurile aflate în implementare la nivelul autorităţilor române, pentru pregătirea celei de-a doua etape – aderarea la spaţiul Schengen cu frontierele terestre.
Potrivit comunicatului oficial, cei doi miniștri au discutat despre aspectele legate de circulația transfrontalieră a cetățenilor români, având în vedere decizia autorităților ungare de a efectua verificări țintite la frontiera comună în perioada sărbătorilor de iarnă, conform reglementărilor europene. Ministrul Predoiu a subliniat, de asemenea, aprecierea pentru sprijinul constant și activ oferit de Președinția ungară a Consiliului în vederea finalizării procesului de aderare a României la Schengen.
„În contextul deciziei autorităţilor ungare de a efectua, în perioada sărbătorilor de iarnă, verificări ţintite la frontiera comună, în conformitate cu prevederile legislaţiei europene, cei doi miniştri au analizat aspectele din perspectiva circulaţiei transfrontaliere a cetăţenilor români în perioada următoare”, precizează comunicatul oficial. Ministrul Predoiu a apreciat, din nou, susţinerea constantă şi activă a Preşedinţiei ungare a Consiliului pentru finalizarea dosarului Schengen, menţionează sursa citată.
Austria renunță la veto, iar România și Bulgaria devin membre depline ale Schengen
Austria renunţă la dreptul său de veto în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie Schengen, a anunţat luni ministrul de interne Gerhard Karner, deschizând calea pentru ca miniştrii de interne ai Uniunii Europene să aprobe această măsură în cadrul unei reuniuni care va avea loc joi, relatează Reuters. „Putem face următorul pas la Consiliul UE (Justiţie şi Afaceri Interne)”, a declarat ministrul de interne Gerhard Karner într-un comunicat emis de ministerul său.
Ministrul de Interne al Austriei a declarat că, după deschiderea „Schengen Air”, acum și „Schengen Land” este accesibil României și Bulgariei. El a subliniat că presiunile Austriei pentru combaterea imigrației ilegale au dus la o reducere semnificativă a numărului de migranți prinși la frontiera Austriei cu Ungaria, una dintre cele mai folosite rute de intrare. Karner a afirmat că, fără veto-ul impus anterior, această scădere considerabilă a trecerilor ilegale nu ar fi fost posibilă, oferind date statistice care arată o scădere de la 70.000 de interceptări anul trecut până la 4.000 în aceeași perioadă a acestui an.
„După ‘Schengen Air’, ‘Schengen Land’ este acum deschis României şi Bulgariei”, a declarat Karner, adăugând că insistenţele Austriei privind combaterea imigraţiei ilegale au dus la o scădere a numărului de imigranţi prinşi în apropierea frontierei Austriei cu Ungaria, cea mai comună rută de intrare în ţară. „Fără acest veto, această reducere masivă a trecerilor ilegale ale frontierei nu ar fi avut loc”, a spus Karner, citând un bilanţ de 70.000 de interceptări anul trecut până în octombrie şi 4.000 în aceeaşi perioadă a acestui an.
România şi Bulgaria, ambele membre ale UE şi NATO, au intrat doar parţial în Schengen în luna martie, cu graniţele martime şi aeriene, în urma unui acord cu Austria, care s-a opus iniţial aderării lor pe motiv că trebuie să facă mai mult pentru a preveni imigraţia ilegală.