Reprezentanţii Intrarom consideră că acuzaţiile aduse de Consiliul Concurenţei sunt nefondate şi aşteaptă motivarea deciziei autorităţii de concurenţă privind sancţionarea companiei, urmând a exercita toate căile legale de atac ale acestei decizii, conform unui comunicat.
"Intrarom este unul dintre liderii pieţei IT&C, având 24 de ani de existenţă pe piaţa românească şi investiţii de peste 24 milioane euro. Compania se concentrează strategic pe dezvoltarea gamei de produse wireless de ultimă generaţie şi continuarea investiţiilor în România. În prezent, la fabrica Intrarom SA din Bucureşti se folosesc echipamente electronice bazate pe tehnologii avansate şi lucrează sute de profesionişti cu înaltă calificare pentru a livra soluţiile de ultimă generaţie cerute către clienţii companiei din întreaga lume. Dezvoltând continuu baza de producţie de sisteme de telecomunicaţii şi un centru de expertiză locală, compania este pe deplin angajată să se dezvolte şi să se extindă în România folosind resursa umană locală, respectând legile româneşti, precum şi valorile asumate în ceea ce priveşte integritatea şi concurenţa loială. Intrarom SA propagă respectarea regulilor de concurenţă în rândul angajaţilor şi partenerilor săi, ca o manifestare a angajamentului său de asigurare a conformităţii cu legislaţia aplicabilă", se menţionează în comunicat.
De altfel, săptămâna trecută, şi reprezentanţii Siveco au declarat că decizia Consiliului Concurenţei şi sancţiunea aplicată "sunt nefondate" şi că "nu sunt susţinute" de materialul probator de la dosar şi că aşteaptă motivarea deciziei, urmând să utilizeze căile legale de atac împotriva acesteia.
"Considerăm că acuzaţiile la adresa Siveco se bazează pe o aplicare greşită a dispoziţiilor legale şi pe o interpretare eronată a corpului probator administrat de Consiliul Concurenţei. Acesta nu dovedeşte încălcarea de către compania noastră a vreunei prevederi legale în materie de concurenţă. Dorim să reiterăm faptul că nu a existat nicio înţelegere neconcurenţială între societatea noastră şi celelalte firme investigate", menţiona compania într-un comunicat.
De asemenea, reprezentanţii Siveco au precizat că, pe durata derulării investigaţiei, societatea a pus la dispoziţia reprezentanţilor Consiliului Concurenţei toate informaţiile solicitate, precum şi date şi documente din care rezultă netemeinicia acuzaţiilor reţinute în decizie.
"Convingerea companiei Siveco este că a fost tratată discriminatoriu pe tot parcursul anchetei efectuate de Consiliul Concurenţei, în raport cu alte companii investigate în speţă. Suntem încrezători în faptul că justiţia va face dreptate. Siveco România oferă soluţii şi servicii apreciate de 1.700 de clienţi pe 4 continente, fiind principalul producător român de software industrial şi singura firmă de profil din ţara noastră care furnizează servicii informatice direct către organisme ale Comisiei Europene", se mai precizează în comunicat.
Consiliul Concurenţei a anunţat săptămâna trecută, printr-un comunicat de presă, că a sancţionat companiile Intrarom şi Siveco România cu amenzi în valoare totală de peste 8 milioane lei (aproximativ 1,75 milioane euro) pentru trucarea unei proceduri de achiziţie publică organizată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în anul 2008, pentru atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere şi dezvoltare a sistemului informatic.
Valoarea estimată a acordului-cadru a fost de 12 milioane euro, fără TVA. Intrarom SA a fost sancţionată cu amendă în valoare de circa 2,126 milioane lei şi Siveco România SA cu 5,884 milioane lei.
Autoritatea de concurenţă preciza că investigaţia a fost declanşată pe baza unor informaţii furnizate de Curtea de Conturi a României.
În cadrul investigaţiei, Consiliul Concurenţei menţiona că a obţinut dovezi privind înţelegerea dintre cele două companii, respectiv Intrarom să participe doar formal pentru a asigura numărul de participanţi la licitaţie, fără însă a concura în mod real cu Siveco România.
"În cadrul procedurilor de achiziţie publică, scopul fiecărei companii trebuie să fie acela de a câştiga în condiţii normale de concurenţă, consumatorul final beneficiind, astfel, de produse şi servicii calitative la preţuri cât mai avantajoase. În ceea ce priveşte celelalte două companii participante la licitaţie, IBM România SRL şi Teamnet International SA, investigaţia nu a condus la descoperirea unor dovezi suficiente privind încălcarea Legii Concurenţei care să justifice impunerea de măsuri sau sancţiuni de către Consiliul Concurenţei", se mai spunea în comunicat.
AGERPRES
Citiți și:
Două mari companii amendate pentru trucarea unei licitaţii
Siveco respinge sancţiunea aplicată de Consiliul Concurenţei