Intrați sau ieștiți din România? Timpul de așteptare în vamă a crescut substanțial

Ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen autoritățile de control al frontierei din statele Uniunii Europene, inclusiv Poliţia de Frontieră Română, vor efectua, începând cu data de 07 aprilie verificări „sistematice” la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre. Se prefigurează creşterea timpilor de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor de trecere a frontierei.

Conform Poliției de Frontieră, verificările „sistematice” constau în examinarea documentelor de călătorie și consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului UE (și anume cetățenii UE și membrii familiilor lor care nu sunt cetățeni ai UE)  atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară.

Bazele de date în care se vor efectua verificări includ Sistemul de Informații Schengen (SIS),  baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate și pierdute (SLTD),  precum și bazele de date naționale. Verificările permit statelor membre să se asigure că persoanele respective nu reprezintă o amenințare pentru ordinea publică, securitatea internă sau sănătatea publică, în scopul îmbunătățirii securității Uniunii Europene și a cetățenilor acesteia. Această obligație se aplică pentru toate frontierele externe (aeriene, maritime și terestre), atât la intrare, cât și la ieșire, precum și pentru frontierele interne ale statelor membre pentru care nu s-a luat încă decizia privind eliminarea controalelor la frontierele lor interne (Punctul 9 din Regulametul 458/2017).

În prezent, comparativ cu anii 2001-2002, traficul de pasageri a crescut cu peste 280%, iar cel al mijloacelor de transport cu peste 300%, capacitatea fiind limitată de numărul tonetelor de control dispuse pe fiecare sens de trecere a frontierei.

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă.

Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Oficialii Poliției de Frontieră reamintesc că, înca din luna noiembrie a anului 2015, Politia de Frontiera Romana, în cooperare cu celelalte instituţii care au atribuţii în punctele de trecere a frontierei, a intensificat controalele asupra cetăţenilor din state membre UE şi non-UE care tranzitează frontiera atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară.

În prezent, verificarea efectuată de către poliţiştii de frontieră asupra pasagerilor autoturismelor se efectuează, în medie, în 2 minute/persoană/autoturism. Timpul pentru efectuarea controlului de către polițiștii de frontieră asupra camioanelor este de 10-15 minute/camion.

Ca urmare a acestor noi reglementări timpii de aşteptare pentru autoturisme şi camioane la punctul de frontieră Borş, de exemplu, au crescut şi sunt cuprinşi, între 20 şi 110 minute, însă timpul de așteptare poate crește substanțial pe măsură ce se apropie sărbătorile de Paște.