Ţi s-a defectat maşina, s-a rupt mobila sau ai rămas fără calculator? Sună armata! Acestea sunt doar câteva din serviciile pe care unităţile militare le pot presta persoanelor fizice şi juridice. Un ordin publicat la 1 septembrie în Monitorul Oficial (MO) indică nu mai puţin de 122 de domenii în care unităţile militare din cadrul Ministerului Apărării pot presta servicii. Lista include de la tipărirea de cărţi de vizită şi cursuri de limbi străine pånă la instalar
Ţi s-a defectat maşina, s-a rupt mobila sau ai rămas fără calculator? Sună armata! Acestea sunt doar câteva din serviciile pe care unităţile militare le pot presta persoanelor fizice şi juridice.
Un ordin publicat la 1 septembrie în Monitorul Oficial (MO) indică nu mai puţin de 122 de domenii în care unităţile militare din cadrul Ministerului Apărării pot presta servicii. Lista include de la tipărirea de cărţi de vizită şi cursuri de limbi străine pånă la instalarea sistemelor de armament, automobile blindate şi servicii de cercetare marină.
Cei interesaţi trebuie să depună în scris, la sediul unităţii prestatoare, comandă fermă, cerere sau adresă. După primirea comenzii, comandantul unităţii militare numeşte prin ordin de zi pe unitate o comisie de negociere, care va discuta direct cu beneficiarul. În termen de trei zile de la încheierea contractului, beneficiarul este obligat să achite în avans 80% din contravaloarea acestuia.
„Noi am mai efectuat astfel de activităţi şi înainte de publicarea ordinului în MO, în baza Legii privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării (MA) şi a unor reglementări interne“, a declarat pentru Capital generalul maior Constantin Năstase, şeful Direcţiei financiar-contabile din cadrul MA. Potrivit afirmaţiilor sale, majoritatea solicitărilor au venit din partea instituţiilor publice. „Cele mai multe comenzi le-am primit pentru reparaţiile la tehnica grea, curăţarea de vegetaţie a navelor, servicii de transport aerian, expertiză şi asistenţă tehnică în diverse domenii etc. În ultima perioadă, se constată un interes deosebit al oamenilor de afaceri pentru cursurile postuniversitare organizate de instituţiile militare de învăţămånt superior“, spune Năstase.
Serviciile prestate persoanelor fizice şi juridice, împreună cu valorificarea de către Romtehnica a bunurilor scoase din funcţiune (aparatură, tehnică militară şamd), constituie venituri proprii ale armatei, fiind astfel degrevat bugetul de stat de o parte din cheltuieli. Fondurile obţinute din valorificarea bunurilor sunt direcţionate la bugetul MA, în timp ce banii încasaţi din prestări servicii rămån la bugetul unităţilor militare care furnizează serviciile respective. În primul caz, sumele sunt cheltuite pentru efectuarea cheltuielilor curente şi de capital ale ministerului, iar ceea ce rămåne la bugetul unităţilor militare se alocă pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi pentru mici dotări.
„Din păcate, nu apar atåtea comenzi cåt să acopere bugetul estimat la capitolul prestări servicii. De exemplu, anul trecut s-au încasat 230 de milioane de lei, din cele 250 de milioane cåt s-a estimat la veniturile proprii. Iar anul acesta, din cele 191 de milioane de lei prevăzute, am realizat pånă în prezent doar 53%“, spune şeful Direcţiei financiar-contabile.
Din suma totală prevăzută anul aceasta la veniturile proprii, numai 17% sunt încasări din prestări servicii, adică circa 32,6 milioane de lei, restul reprezentånd sumele care se estimează că vor fi încasate din valorificarea bunurilor scoase din funcţiune. Pånă la această dată, din prestări servicii s-a încasat aproximativ 13% din suma totală estimată, respectiv 4,2 milioane de lei.
Constantin Năstase, şeful Direcţiei financiar-contabile din Ministerul Apărării
32,6 mil. de lei reprezintă suma pe care Ministerul Apărării estimează că o va încasa anul acesta din prestările de servicii către persoanele fizice şi juridice
Servicii oferite
Lista publicată în MO cuprinde 122 de domenii în care unităţile din subordinea Ministerului Apărării pot să presteze servicii către pariculari sau companii. Printre acestea:
– Servicii de reparare şi întreţinere a echipamentului medical şi de precizie
– Servicii de reparare şi întreţinere a instalaţiilor de construcţii
– Servicii de instalare de motoare electrice, de generatoare şi de transformatoare
– Servicii de instalare de echipament de distribuţie şi de comandă a energiei electrice
– Servicii de instalare de motoare de vehicule, nave şi aeronave
– Servicii de analiză şi programare de sisteme
– Servicii de consultanţă în cercetare şi dezvoltare
– Servicii de fotografie şi servicii conexe.
Sursa: Monitorul Oficial