Germania ar putea produce electricitate numai din surse regenerabile până în 2050, devenind astfel primul mare stat industrializat care renunţă la combustibilii fosili, a anunţat, miercuri, Agenţia Federală pentru Mediu de la Berlin. În prezent, 16% din producţia de electricitate a Germaniei este asigurată din surse regenerabile, de la 5% în urmă cu 15 ani. "O trecere completă la energie regenerabilă până în 2050 este posibilă din punct de vedere tehnic şi ecologic", a afir
Germania ar putea produce electricitate numai din surse regenerabile până în 2050, devenind astfel primul mare stat industrializat care renunţă la combustibilii fosili, a anunţat, miercuri, Agenţia Federală pentru Mediu de la Berlin.
În prezent, 16% din producţia de electricitate a Germaniei este asigurată din surse regenerabile, de la 5% în urmă cu 15 ani.
„O trecere completă la energie regenerabilă până în 2050 este posibilă din punct de vedere tehnic şi ecologic”, a afirmat preşedintele Agenţiei Federale pentru Mediu, Jochen Flasbarth, la prezentarea unui studiu.
Termenul de 2050 este realist, a adăugat el, deoarece ia în calcul nivelul actual de tehnologie. Perioada de timp ar putea fi scurtată de progresul tehnologic.
Germania este lider la nivel mondial în domeniul producţiei de energie din surse fotovoltaice. Pentru acest an, capacitatea instalată este estimată să crească la 14.000 de MW, cu 5.000 de MW mai mult ca în 2009. Totodată, ţara este al doilea mare producător de energie eoliană, după SUA.
Guvernul de la Berlin are ca obiectiv reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 40% în perioada 1990-2020 şi cu 80-85% până în 2050.
Acest obiectiv poate fi atins dacă se trece la producţia de elctricitate din surse exclusiv regenerabile, a spus Flasbarth. Aproximativ 40% din emisiile de dioxid de carbon ale Germaniei provin din producţia de electricitate, mai ales pe bază de cărbune.
Luna trecută, un studiu al Centrului pentru Tehnologii Alternative din Londra informa că Marea Britanie ar putea elimina emisiile de dioxid de carbon până în 2030 prin reformarea sistemului de producţie a energiei.
SURSA: Mediafax