SUA: nu considerăm că există riscul utilizării armelor nucleare

Administrația de la Washington este de părere că nu există riscuri ca Rusia să utilizeze arme nucleare și anunță că monitorizează foarte atent situația. Un oficial american, care a preferat să își păstreze anonimatul, mai spune că șansele sunt scăzute, chiar dacă oficialii ruși au spus fix contrariul.

„Continuăm să monitorizăm capabilităţile nucleare ruse în fiecare zi cât se poate de bine şi nu considerăm că există riscul utilizării armelor nucleare, nici ameninţări pentru teritoriul NATO„, a afirmat vineri după-amiază un oficial din cadrul Departamentului american al Apărării, potrivit Reuters.

NATO nu este implicată într-un război prin intermediari

Preşedintele SUA a declarat joi, 28 aprilie, că NATO nu este implicată într-un război prin intermediari cu Rusia în Ucraina. Totodată, Biden a subliniat că afirmaţiile oficialilor de la Moscova despre posibilitatea utilizării armelor nucleare sunt „iresponsabile”.

Declarația președintelui SUA a venit după ce a fost rugat să comenteze afirmaţiile oficialilor ruşi despre faptul că în Ucraina are rol un război prin intermediari între NATO şi Rusia şi despre riscul unui război nuclear.

„Nu sunt reale. Sunt preocupat, deoarece aceste lucruri arată disperarea simţită de Rusia din cauza eşecului major în legătură cu ceea ce susţinea iniţial că poate face. Cred că reflectă eşecul lor. Deci, în loc să spună că ucrainenii echipaţi cu unele capabilităţi de a opune rezistenţă forţelor ruse fac aceste lucruri, trebuie să le spună propriilor cetăţeni că Statele Unite şi toată Alianţa Nord-Atlantică sunt implicate în eliminarea trupelor ruse şi a tancurilor.

În primul rând, este o scuză pentru eşecul lor, iar, în al doilea rând, dacă vorbesc serios, nu ar trebui să facă nimeni comentarii gratuite despre utilizarea armelor nucleare sau despre posibilitatea de a le folosi, este iresponsabil”, a declarat Joe Biden, într-o conferinţă de presă organizată joi după-amiază la Casa Albă.

Războiul din Ucraina nu este unul prin intermediari

În cadrul unei conferințe de presă organizată a reuniunea internaţională din Baza militară americană Ramstein din Germania, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a fost întrebat de către un jurnalist dacă este vorba de un conflict prin intermediari între SUA şi Rusia.

Potrivit CNN, secretarul american al Apărării a precizat că nu se pune problema despre un conflict prin intermediari și că lupta este a Ucrainei.

Presa internațională a mai notat că vecinii Ucrainei, aliații și partenerii doar intensifică asistența, asigurându-se că țara lui Volodimir Zelenski are tot ceea ce trebuie pentru a ieși învingătoare din războiul cu Rusia.

“Vecinii Ucrainei, aliaţii şi partenerii intensifică asistenţa pentru a se asigura că ucrainenii au tot ce le trebuie pentru a avea succes. Ucrainenii luptă pentru apărarea propriei suveranităţi”, a declarat Lloyd Austin marți seara.

Rusia acuză un război prin intermediari

Declarațiile secretarului american al Apărării vin pe fondul acuzațiilor făcute de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Acesta din urmă a declarat că în Ucraina are loc un conflict prin intermediari între Alianța Nord Atlantică și Rusia, subliniind că armamentul oferit ucrainenilor de către Occident reprezintă o țintă legitimă a armatei lui Vladimir Putin.

”Sigur că aceste arme sunt ţinte legitime pentru capabilităţile de atac ale armatei ruse. Nu putem vedea lucrurile altfel. Atunci când NATO este de facto într-un război prin intermediari cu Rusia, iar acest intermediar este aprovizionat cu armament, facem în război ceea ce trebuie făcut în război”, a afirmat Serghei Lavrov într-un interviu acordat presei ruse, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.