Întreprinderile mici şi mijlocii din Germania, gata să angajeze refugiaţi

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) din Germania consideră că refugiaţii ar putea contribui la atenuarea penuriei ce se înregistrează la capitolul 'mână de lucru', în prezent cea mai mare preocupare a IMM-urilor germane, şi 85% dintre ele sunt gata să angajeze refugiaţi, potrivit unui sondaj publicat marţi, potrivit AFP.

Potrivit sondajului, realizat de EY (fost Erst and Young) în rândul a circa 3.000 de întreprinderi care reprezintă ”Mittelstand-ul” german, 49% din IMM-urile din Germania au probleme în a înregistra câştiguri, din cauza dificultăţii de a găsi mână de lucru adecvată, conform aceleiași surse, citată de Agerpres. Mai mult de jumătate dintre IMM-urile intervievate (55%) ”anticipează că refugiaţii care sosesc în Germania vor contribui la atenuarea penuriei în ceea ce priveşte forţa de muncă”, iar 85% ”ar fi gata să ofere un loc de muncă unui refugiat în cadrul întreprinderii lor”, potrivit unui comunicat EY.

Germania a primit 1,5 milioane de solicitanţi de azil de la începutul lui 2014, fenomen în care unii văd, pe termen lung, salvarea pentru o economie germană care suferă deja de pe urma îmbătrânirii populaţiei şi din cauza dificultăţii în a asigura relansarea în anumite meserii şi sectoare ale economiei.

Lipsa de forţă de muncă se face simţită în special în domeniul serviciilor, al construcţiilor şi lucrărilor publice, precum şi în domeniul energeticii, ducând la un minus la cifra de afaceri estimat la 46 de miliarde de euro. Însă, va fi nevoie de ani buni pentru ca refugiaţi abia sosiţi să poată acoperi lipsa forţei de muncă, atenţionează experţi, ani necesari învăţării limbii şi dobândirii calificărilor necesare, pe o piaţă de muncă ce ţine foarte tare cont de diplome şi certificate.

Printre IMM-urile intervievate de EY, 80% văd în slabele cunoştinţe de limbă 'cel mai mare obstacol' în calea integrării refugiaţilor pe piaţa muncii.