Întreruperea fiecărei ore de sedentarism cu zece minute de exerciții ușoare poate reduce semnificativ tensiunea arterială
Un nou studiu a constatat că timpul petrecut sedentar peste șase ore pe zi în timpul creșterii din copilărie până la vârsta adultă tânără poate provoca o creștere excesivă de 4 mmHg a tensiunii arteriale sistolice. Angajarea continuă în activități fizice ușoare (LPA) a atenuat semnificativ creșterea tensiunii arteriale.
Studiul a fost realizat în colaborare între Universitățile Bristol și Exeter din Regatul Unit și Universitatea din Finlanda de Est. La studiu au participat 2513 copii extrași din cohorta Children of the 90s a Universității Bristol, urmăriți de la vârsta de 11 ani până la 24 de ani.
La momentul inițial, copiii au petrecut șase ore pe zi în sedentarism, șase ore pe zi implicându-se în LPA și aproximativ 55 de minute pe zi în activități fizice moderate până la viguroase (MVPA). La urmărirea la vârsta adultă tânără, nouă ore pe zi au fost petrecute sedentar, trei ore pe zi în LPA și aproximativ 50 de minute pe zi în MVPA.
Legătura dintre tensiunea arterială și sedentarism
Tensiunea arterială medie în copilărie a fost de 106/56 mmHg, care a crescut la 117/67 mmHg la vârsta adultă tânără, parțial datorită dezvoltării fiziologice normale. Creșterea persistentă a timpului sedentar de la vârsta de 11 până la 24 de ani a fost asociată cu o creștere excesivă medie de 4 mmHg a tensiunii arteriale sistolice. Participarea la LPA din copilărie a redus nivelul final cu 3 mmHg, dar implicarea în MVPA nu a avut niciun efect de scădere a tensiunii arteriale.
Atunci când 10 minute din fiecare oră petrecută sedentar a fost înlocuită cu o cantitate egală de LPA din copilărie până la vârsta adultă tânără într-un model de simulare, tensiunea arterială sistolică a scăzut cu 3 mmHg și tensiunea arterială diastolică cu 2 mmHg. Acest lucru este semnificativ deoarece o reducere a tensiunii arteriale sistolice cu 5 mmHg scade riscul de atac de cord și accident vascular cerebral cu 10% la adulți.