O situație fără precedent ar putea afecta întreaga Europă. Având în vedere îngrijorările comercianților că aprovizionarea cu gaze naturale ar putea fi întreruptă din cauza războiului din Ucraina, prețul gazelor naturale a atins, miercuri, un nivel record în Europa.

Mai exact, miercuri, contractele futures de referință au ajuns la 194 de euro (215 dolari) pe megawatt/oră. De menționat este faptul că, creșterea este de 60% față de marți și mai mult decât dublu față de nivelul care s-a înregistrat pe 25 februarie.

Pe de altă parte, în ciuda îngrijorărilor, fluxurile de conducte rusești către Europa continuă să funcționeze în mod normal. Alex Froley, analist de piață la Independent Commodity Intelligence Services susține că și în acest caz, există „multă incertitudine și îngrijorare cu privire la modul în care s-ar putea schimba lucrurile”.

Analistul a mai subliniat și faptul că Marea Britanie a interzis accesul în porturile sale a navelor deținute și controlate de Rusia, ceea ce ar putea perturba transporturile de gaze naturale lichefiate din Rusia, care reprezintă între 3% și 4% din aprovizionarea cu gaze a țării.

„Comercianții ar putea fi îngrijorați dacă Europa continentală introduce o interdicție similară pentru navele rusești”, a spus el, potrivit Mediafax. 

Ce spunea Vladimir Putin

Amintim faptul că, pe 22 februarie, cu doar două zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin anunța că nu vor exista probleme în ceea ce privește livrările de gaze. Mai exact, liderul de la Moscova preciza că livrările de gaze nu vor fi suspendate, în pofida tensiunilor în creştere cu Occidentul legate de Ucraina, scria Dpa.

„Rusia intenţionează să continue aprovizionarea neîntreruptă cu această materie primă, inclusiv cu gaz natural lichefiat, a pieţelor mondiale”, a declarat Putin la un forum al ţărilor exportatoare de gaze naturale, potrivit Kremlinului.

Tot la acel moment, ministrul qatarian al energiei, Saad al Kaabi, a vorbit despre o posibilă afectarea a aprovizionării cu energie. Oficialul preciza atunci că este practic „imposibil” de înlocuit într-un timp foarte scurt volumul de gaze furnizat de Rusia Europei în cazul unor sancţiuni din cauza conflictului legat de Ucraina, dacă Moscova va decide să-şi reducă livrările, potrivit EFE.

„Cred că, fundamental, când vorbim despre problema Ucrainei şi eventualele repercusiuni (…) în ceea ce priveşte înlocuirea gazelor ruseşti livrate în Europa, care însumează circa 40% (din totalul importurilor), nicio ţară nu poate înlocui acest volum şi nici nu are o astfel de capacitate”, declara ministrul qatarian.