Întrevedere în PNL. Liberalii se reunesc luni să dezbată măsurile de austeritate

PNL

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Liberalii se reunesc luni, 24 iulie, într-o întrevedere importantă. Președintele PNL, secretarul general și prim-vicepreședinții partidului vor participa la o ședință cu miniștrii și secretarii de stat, pentru a dezbate prioritățile guvernamentale și pachetul privind măsurile de austeritate.

Biroul de presă al PNL a oferit informații despre întrevederea conducerii din partid cu cei din Executiv. Potrivit liberalilor, ședința va începe la ora 8:00, la sediul PNL din Aleea Modrogan nr.1.

Liberii se reunesc într-o ședință importantă

„Președintele PNL, președintele Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă, secretarul general, vicepreședintele Camerei Deputaților, Lucian Bode, prim-vicepreședinții PNL, miniștri și secretari de stat ai PNL, vor participa mâine, 24 iulie, începând cu ora 8.00, la o ședință de coordonare a activității politice și guvernamentale, la sediul PNL din Aleea Modrogan nr.1”, a transmis PNL.

Amintim că întrevederea are loc în contextul în care coaliția este presată de Comisia Europeană să ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, pentru a limita deficitul și pentru a nu fi suspendate fondurile europene.

Reprezentanții Guvernului s-au angajat să implementeze mai multe măsuri

În urma anunțului făcut de autoritățile europene, reprezentanții Guvernului s-au angajat să vină în următoarele două luni cu o serie de măsuri care să crească veniturile statului și să mai stăvilească cheltuielile, pentru a nu fi suspendate fondurile europene, pe motiv de deficit excesiv.

De asemenea, Comisia Europeană ar fi de acord inclusiv cu permiterea unui deficit la nivelul anului 2024 în jur de 5%, dar doar sub aspectul de măsuri de austeritate, conform Adevarul.

Autoritățile din România au discutat ca unele taxe să crească de la 1 septembrie, iar altele de 1 ianuarie. Cei din Guvern vor să taxeze cu 16% multinaționalele care duc profitul în alte ţări.

Ar urma să existe şi o taxă suplimentară pentru jocurile de noroc, respectiv un impozit de 21%. Angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar putea plăti 10% contribuţie la sănătate, pe care nu o plătesc în momentul de față. Totuși, nu există un consens în Coaliție cu privire la acest lucru.

Există și discuții pe tema reţinerii contribuţiei de sănătate de 10% pentru norma de hrană la MAI şi MApN, dar și privind reţinerea contribuţiei de sănătate 10% pentru tichetele de masă şi voucherele de vacanţă, taxe care nu există în momentul de față. Simultan, partidele ar fi de acord cu privire la creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, potrivit sursei menționate.