Sâmbătă seara, la Munchen, secretarul de stat Antony Blinken a avut ceea ce, în opinia oficialilor americani, ar fi fost o întrevedere în contradictoriu cu omologul său chinez, pe care l-a avertizat că survolarea Statelor Unite de către un balon chinezesc de supraveghere „nu trebuie să se mai repete vreodată”.
El a avertizat totodată Beijingul să nu ofere „sprijin material” războiului Rusiei din Ucraina, ulterior dând de înțeles că China examinează acum această problemă „cu mare atenție”.
O reluare a contactelor diplomatice
Prezentarea detaliilor întrevederii de către partea americană – un eveniment care a marcat reluarea contactelor diplomatice dintre Washington și Beijing după întreruperea datorată episodului cu balonul, nu pomenește însă nimic de reacția oficialului chinez, Wang Yi, la această problemă. Dar o scurtă relatare, apărută în presa oficială de stat chineză, pomenește și ea un schimb dur de replici, transmite New York Times.
Potrivit acestei relatări, Wang ar fi spus că Statele Unite ar trebui „să rezolve problemele provocate de folosirea necontrolată a forței” atunci când au doborât marele balon în apropierea statului Carolina de Sud.
Cele două descrieri sugerează că, la două săptămâni după acest episod, atât Washingtonul, cât și Beijingul aprofundează problema. Este clar că oficialii americani speră să găsească o cale de soluționare a problemei care să-i permită lui Blinken să-și reprogrameze vizita în China – prima de acest fel a unui secretar american de stat după ani de zile, o vizită pe care el a contramandat-o brusc după ce balonul s-a deplasat din statul Montana spre coasta de est.
De observat este faptul că niciuna dintre țări nu a pomenit nimic despre vreo nouă dată a vizitei lui Blinken. Pe canalul NBC, Blinken a mai spus că a discutat foarte clar și foarte direct cu Wang despre incidentul legat de balon și că, în decursul întrevederii, Wang „nu și-a cerut scuze”. Acest lucru a reamintit faptul că, probabil, relațiile chino-americane au atins acum cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de secol, după ce Richard Nixon deschisese un canal de comunicații cu conducerea Chinei.
Îngrijorare internațională
Deși președintele Biden vorbește deseori despre dorința sa de a avea niște relații prin care cele două țări să se afle în competiție, dar nu în conflict, mulți dintre cei prezenți la Conferința de Securitate de la Munchen – o reuniune anuală între diplomați, oficiali din sectorul informațiilor și parlamentari – s-au arătat îngrijorați, temându-se că incidentul legat de balon nu a făcut decât să evidențieze eșecul ambelor țări în tentativa de a detensiona situația, chiar dacă el nu s-a soldat cu pierderi de vieți omenești.
La câteva ore după întrevederea celor doi politicieni, Wang a apărut la conferință și, spre uimirea multor oficiali occidentali, a reiterat afirmațiile Chinei potrivit cărora balonul era destinat unor cercetări civile și fusese scos de pe traiectoria inițială de vânturile puternice, el calificând decizia americanilor de a-l doborî drept „absurdă și isterică”.
Întrevederea de sâmbătă seară a survenit la două săptămâni după ce Blinken și-a contramandat brusc îndelung plănuita sa vizită la Beijing, menită să reprezinte un pas spre detensionarea relațiilor dintre Statele Unite și China, relații care s-au tensionat în ultimii ani și despre care unii analiști se tem că ar spori eventualitatea unui viitor conflict militar.
Suspendarea vizitei și declarațiile belicoase care au urmat au încordat și mai mult relațiile. După ce Biden a ordonat doborârea balonului, China a respins cererea secretarului american al apărării, Lloyd J. Austin III de a discuta cu omologul său chinez – un gest pe care oficialii americani l-au calificat drept îngrijorător.
Inițial, China a adoptat un ton reținut în privința balonului, afirmând că este unul meteorologic și a fost scos de pe ruta inițială. Dar în zilele următoare – mai ales după ce armata americană a depistat și a doborât alte trei obiecte, pe care acum le consideră ca fiind niște aparate inofensive – tonul Beijingului s-a înăsprit.
Wang a spus că reacția SUA este o tentativă de „a distrage atenția de la problemele interne” și că doborârea balonului a fost „100% un abuz de forță”, el adăugând că Statele Unite au încălcat convenția internațională pe tema gestionării spațiului aerian.
Întrevedere tensionată, dar binevenită
Danny Russell, vicepreședintele Institutului de Politică destinată Societății din Asia, un institut de cercetări independent, afirmă că, „în pofida acestei retorici ferme, faptul că întrevederea a avut totuși loc și că ambele părți pot spune că și-au exprimat punctul de vedere pe tema balonului, ar putea ajuta cele două părți să lase deoparte incidentul și să reprogrameze vizita lui Blinken la Beijing, pentru că acolo vor trebui depuse adevăratele eforturi”.
Wang a folosit conferința de la Munchen ca pe o platformă, pentru a le spune liderilor și diplomaților europeni că țara sa este dispusă să își întărească relațiile cu ei și să încerce să joace un rol în vederea încheierii războiului din Ucraina. În declarațiile sale de sâmbătă, el a spus că, în curând, China va înainta o propunere de pace menită să pună capăt războiului. Dar, cu ocazia unui alt eveniment, Blinken s-a pronunțat împotriva unor armistiții, Rusia putându-le exploata pentru a se regrupa în vederea unei noi ofensive.
Întrevederile lui Wang au survenit după ce președintele Chinei, Xi Jinping, a pus capăt politicii sale „zero Covid” din această iarnă, permițând astfel reintrarea Chinei în lumina reflectoarelor din arena mondială. Guvernul chinez se confruntă cu o economie în regres și caută să-și întărească relațiile cu Europa, în pofida animozității create în parte de sprijinul diplomatic al Chinei acordat Rusiei.
Sâmbătă, în culisele conferinței, Wang s-a mai întâlnit și cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, iar ulterior, pe Twitter, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a declarat că China este „gata să își reia în totalitate relațiile cu Germania și cu alte țări europene în diverse domenii”.