Inundatiile si fenomenele meteorologice nefavorabile care au afectat o parte din statele membre ale Uniunii Europene vor conduce la cresterea preturilor produselor agricole si, implicit, la cresterea ratei inflatiei in zona euro. Analistii economici, citati de agentia Reuters, anticipeaza depasirea pragului de 2%, valoare stabilita de Banca Centrala Europeana pentru rata inflatiei in acest an.Cresterea presiunilor inflationiste va determina o slabire a monedei unice europene in raport cu dolarul
Inundatiile si fenomenele meteorologice nefavorabile care au afectat o parte din statele membre ale Uniunii Europene vor conduce la cresterea preturilor produselor agricole si, implicit, la cresterea ratei inflatiei in zona euro. Analistii economici, citati de agentia Reuters, anticipeaza depasirea pragului de 2%, valoare stabilita de Banca Centrala Europeana pentru rata inflatiei in acest an.
Cresterea presiunilor inflationiste va determina o slabire a monedei unice europene in raport cu dolarul american, care are sanse de a recupera o parte din terenul pierdut in fata euro.
Pentru Romania, cresterea dolarului in raport cu euro va sprijini aprecierea leului fata de cosul valutar calculat de BNR. Astfel, leul, care pe fondul cresterii euro a cunoscut o depreciere in loc de o apreciere in termeni reali, va putea fi mentinut in limitele prognozate de BNR. Daca in primele sase luni ale anului leul se devalorizase, reducerea ratei inflatiei in luna iulie, calculata INS ca fiind de 0,5%, a facut ca deprecierea in termeni nominali sa fie egala cu rata inflatiei pe sapte luni: 9,8%.
Obiectiv propus de BNR, o apreciere a leului in termeni reali de 3-5% pana a sfarsitul anului, va fi facilitata de scaderea euro in raport cu dolarul american. Astfel, o slabire a monedei europene vine in sprijinul BNR pentru mentinerea unui curs aproximativ constant al leului in raport cu cosul valutar.
Influenta nefasta a inundatiilor asupra ratei inflatiei din zona euro se explica prin ponderea mare a produselor agricole (16,4%) la calculul indicelui preturilor de consum din UE. La aceasta se adauga dimensiunile pagubelor produse. Germania si Austria au fost devastate de inundatii, iar in nordul si centrul Italiei au avut loc caderi masive de grindina, in timp ce in sud seceta a facut ravagii. Italia este unul dintre primii trei exportatori de fructe, iar Germania si-a crescut la randul ei livrarile de legume, devenind unul dintre principalii furnizori ai UE. Numai datorita majorarii preturilor la produsele agricole de sezon cu 10%, rata inflatiei in zona euro va creste cu 0,2% – 0,3%. Distrugerile provocate culturilor agricole se vor resimti pe termen mediu, cel putin pana la viitoarea recolta.