Inundaţiile au făcut dezastru în mai multe județe. IGSU: Peste 5.000 gospodării au fost afectate

inundatii vaslui

SURSA FOTO: Apele Române

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) trage un semnal de alarmă după ce mai multe județe din România au fost afectate de inundaţii și fenomene hidrometeorologice periculoase.

28 de localităţi din 7 judeţe au fost afectate de inundaţii, precizează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Potrivit autorității, efectivele MAI intervin în momentul de față în localităţi din judeţele Vaslui şi Galaţi. Peste 5.000 gospodării şi peste 15.000 persoane sunt afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase.

Peste 5.000 gospodării au fost afectate de inundații

IGSU a oferit mai multe informații într-un comunicat.

„Efectivele MAI intervin în aceste momente în localităţi din judeţele Vaslui şi Galaţi, unde peste 5.000 gospodării şi peste 15.000 persoane sunt afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase. În localitatea Pechea, Galaţi, 11 persoane au refuzat evacuarea din zona inundată şi se află în podurile locuinţelor, fiind monitorizate de forţele de intervenţie. Acestea au solicitat doar alimente şi apă. De asemenea, 1 echipă de pirotehnişti din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă a IGSU s-a deplasat către zona digului din localitatea Pechea, pentru evaluarea situaţiei în scopul realizării unei breşe”, a transmis autoritatea.

S-a intervenit pentru salvarea a 320 persoane

Conform IGSU, au fost afectate 28 de localităţi din 7 judeţe, în ultimele 24 de ore. Este vorba despre Argeş, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Timiş şi Vaslui.

Astfel, s-a intervenit pentru salvarea a 320 persoane. Au fost afectate parţial sau total peste 5.000 de gospodării şi peste 15.000 persoane.

Autoritatea informează că patru persoane şi-au pierdut viaţa, iar două persoane sunt date dispărute. Cele două persoane sunt din localităţile Pechea şi Costache Negri, Judeţul Galaţi.

Circulaţia rutieră a fost afectată din cauza apei şi aluviunilor de pe carosabil pe 3 drumuri naţionale

Mai mult, circulaţia rutieră a fost afectată din cauza apei şi aluviunilor de pe carosabil pe 3 drumuri naţionale. Este vorba despre:

  • DN 25;
  • DN 24D – Galaţi;
  • DN 26 – Vaslui).

Au fost afectate și 11 drumuri judeţene. Este vorba despre: DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 242H, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254 şi DJ 255.

SURSA FOTO: Facebook, Meteoplus

Au fost înregistrate efecte semnificative în mai multe localităţi din judeţul Galaţi

Inundațiile au cauzat probleme semnificative în mai multe localităţi din judeţul Galaţi. Mai precis:

  • în localitatea Pechea, o persoană a fost declarată decedată după ce a fost surprinsă de viitură, ca urmare a creşterii nivelului apei pârâului Geru. Totodată, o persoană a fost dată dispărută nefiind găsită la domiciliu;

Din fericire, alte 116 persoane au fost salvate.

  • în localitatea Drăguşeni, 1 persoană a fost declarată decedată şi alte 5 au fost salvate;
  • în localitatea Costache Negri s-a produs o viitură ca urmare a scurgerilor de pe versanţi şi a ieşirii din matcă a pârâului Suhurlui, iar 1 persoană a fost găsită decedată şi alte 25 au fost salvate, iar o persoană a fost dată dispărută;
  • în localitatea Corod, 1 persoană a fost declarată decedată şi alte 7 au fost salvate;
  • în 8 localităţi (Griviţa, Bereşti, Cuza Vodă, Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Băneasa, Vameş şi Slobozia Conachi) din judeţul Galaţi.

De această dată, forţele de intervenţie au reușit să salveze 121 de persoane şi 17 animale.

Forţele de intervenţie au salvat 46 de persoane în judeţul Vaslui

Forţele de intervenţie au reușit să salveze și 46 de persoane în 5 localităţi din judeţul Vaslui. Este vorba despre Docăneasa, Trestiana, Murgeni, Griviţa şi Zorleni. 161 de gospodării au fost afectate de inundaţii.

Au fost implicaţi pompieri, poliţişti, jandarmi, dar şi autorităţile locale din zonele afectate pentru gestionarea acestor efecte produse din cauza precipitaţiilor abundente.

Situaţia din teren este monitorizată şi coordonată prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

Situaţia din teren este monitorizată şi coordonată la nivel central prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Autoritatea este în permanentă legătură cu celelalte instituţii reprezentate în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Totodată, are sprijinul grupei Operative a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, s-au deplasat în zonele afectate. Aceștia au condus şedinţe operative.

La rândul lui, generalul Dan-Paul Iamandi, inspectorul general al IGSU, va asigura coordonarea forţelor care intervin în judeţele Vaslui şi Iaşi.

În zonele afectate din judeţul Galaţi au fost suplimentate efectivele cu 239 de pompieri de la inspectorate din ţară.

Au fost oferite și mijloace tehnice de intervenţie. Este vorba despre: 2 maşini de stingere, 1 Autospecială pirotehnică, 1 şenilată, 22 autospeciale de prima intervenţie şi comandă, 23 bărci, 38 autocamioane de intervenţie, 21 motopompe remorcabile, 2 containere igienice, 2 macarale, 6 cap tractor-semiremorcă. Forțele de intervenție au fost suplimentate și cu o macara la Bacău.

Specialiştii de la Apele Române se află în judeţul Galaţi

Premierul Marcel Ciolacu a oferit mai multe informații. Potrivit șefului PSD, specialiştii de la Apele Române se află în judeţul Galaţi. Scopul acestora este să găsească „cele mai bune soluţii” pe termen scurt în vederea limitării efectelor ploilor abundente.

„Nu au mai fost pierderi de vieţi omeneşti. Lucrurile în ceea ce priveşte lupta cu apele au fost sub control. Domnul ministru al Mediului a venit cu întreaga echipă de specialişti de la Apele Române, echipă de specialişti care va rămâne împreună cu prefectura, cu preşedintele Consiliului Judeţean, să găsim cele mai bune soluţii într-un termen foarte scurt. Poate apelăm  şi la Universitatea de Construcţii ca totuşi să nu se mai… e a treia oară când se întâmplă în zonă, exista un proiect înainte, cu un baraj, vedem în ce stadiu este, era într-un stadiu de lucru aproape 70% finalizat”, a declarat şeful Guvernului.

Potrivit explicațiilor oferite de Ciolacu, prioritatea în momentul de față este refacerea infrastructurii. Premierul este convins că autorităţile locale vor acţiona rapid.

De asemenea, premierul a mulţumit lui Nicolae Ciucă și autorităţilor locale. El remarcă „solidaritatea din partea Guvernului, a politicienilor, la un moment complicat”.