Pagubele produse de inundaţiile din iunie-iulie au ajuns la 867 milioane euro, dar România va primi din Fondul de Solidaritate al UE numai 24,5 milioane euro.

Datele oficiale prezentate în şedinţa de Guvern arată că pagubele produse de inundaţiile din acest an au atins suma de 867 milioane euro, a declarat primul-ministru Emil Boc.

Au fost afectate 40 de judeţe, fiind declarată stare de alertă în 37 de localităţi, a spus Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga.
El a arătat că pagubele inundaţiilor au fost evaluate la 3,671 miliarde lei, ceea ce înseamnă 867,9 milione euro.

“În ceea ce priveşte evaluarea costurilor de reconstrucţie, la Ministerul Transporurilor sunt necesare 749 milioane lei, la Ministerul Dezvoltării – 127 milioane lei, pentru Agricultură – 521 milioane lei, pentru Educaţie – 9 milioane lei, pentru Mediu – un miliard lei, iar pentru MAI – un milliard lei”, a spus Blaga.

Vom primi de la UE ajutor de 24,5 milioane euro

El a precizat că deşi pagubele produse de inundaţii depăşesc 0,6% din PIB, România nu va primi din Fondul de Solidaritate al UE maximum estimate iniţial de 75 milioane euro.

“UE are o sumă fixă din care se acordă ajutoare pentru statele aflate în impas, care se ridică un milliard euro. Banii se impart în funcţie de problemele tuturor statelor europene şi pentru că ţări ca Polonia şi Franţa au suferit pagube mult mai mari şi înaintea noastră, nu vom ajunge la 75 milioane euro.

Comisia Europeană a stabilit pentru România un prag al pagubelor de 787 milioane euro pentru care se plăteşte 2,5% din această sumă. Pentru pagubele ce depăşesc această sumă, se acordă 6%, astfel încât noi am estimat că vom primi de la UE 24,5 milioane euro“, a explicat Blaga.