Aproximativ 20.000 de turişti vor renunţa la Maramureş din cauza inundaţiilor ce au avut loc la finele lunii iulie, în timp ce Bucovina resimte efectele revărsărilor în aceste zile. Peste 40% din turiştii aşteptaţi în zonă şi-au anulat excursiile.
Programările pentru luna august au fost anulate în proporţie de 90%. Pe unii îi sun, dar nu-mi mai răspund, probabil că nu vor mai veni“, spune Irina Bårsan, proprietara unei mici pensiuni din Vişeu, cea mai afectată zonă turistică din nordul ţării. Pensiunea are un tarif ce nu depăşeşte 35 de lei pe zi de persoană, iar în prima parte a lunii trecute a fost plină de turişti romåni şi străini.
Potrivit agenţiilor de turism din zonă, anul acesta erau aşteptaţi circa 18.000 de turişti în Valea Vişeului, jumătate dintre ei fiind austrieci, elveţieni şi francezi. Principala pierdere a Maramureşului este Mocăniţa, trenul cu aburi cu o vechime de aproape o sută de ani, al cărui traseu a fost compromis de viitură. „Numărul mare de turişti ne-a determinat să introducem şi un al doilea tren, numai că nu am mai apucat“, spune Leopold Langtaler, administratorul agenţiei de turism Ecotours, care se ocupă cu vånzarea biletelor pentru Mocăniţă. Anul trecut, firma a încasat din vånzarea biletelor de tren aproximativ 75.000 de euro, iar pentru anul acesta se estima o creştere de peste 70%, în condiţiile unui număr al călătorilor de circa 200 pe zi. „În zona noastră, profitul venea doar din turism. Pentru restul sezonului, majoritatea pensiunilor au murit“, spune un alt reprezentant al agenţiei. „Pierderea noastră nu este extraordinar de mare, dar turismul în zonă are de suferit“, adaugă acesta.
Bucovina trage ponoasele inundaţiilor din nordul ţării
La un calcul simplu, încasările din turism ale Vişeului s-ar fi ridicat în acest sezon la cel puţin 350.000 de euro (avånd în vedere o cheltuială medie de 65 de lei pe zi/turist aferentă cazării, şi o plimbare cu Mocăniţa).
Potrivit autorităţilor din Maramureş, în urma centralizării datelor cu privire la obiectivele afectate de inundaţii în judeţ, valoarea pagubelor se ridică la 143,5 milioane de lei (circa 39,8 milioane de euro).
Bucovina nu a fost foarte afectată din cauza inundaţiilor, dar cu toate acestea, mulţi turişti au renunţat la excursii pe fondul îngrijorărilor legate de posibilitatea apariţiei unor noi inundaţii. „Problemele nu sunt mari pentru că zonele afectate de inundaţii în Suceava nu sunt cele turistice“, afirmă Lucia Morariu, secretar de stat pentru turism din cadrul Ministerului pentru IMM, Comerţ şi Turism. Dar chiar dacă inundaţiile nu au lovit pensiuni sau alte obiective turistice (doar cåteva case de pe långă månăstirea Suceviţa au fost inundate), pagubele vin din impactul emoţional asupra turiştilor, care îşi anulează rezervările. Din acest motiv, încasările din turism ale zonei se vor reduce, anul acesta, cu 40-50% faţă de cele din 2007. „S-a făcut mult tam-tam cu inundaţiile, iar numărul turiştilor a scăzut puternic faţă de perioada similară a anului trecut“, declară, pentru Capital, Claudiu Brădăţean, coordonatorul serviciului de turism din cadrul Prefecturii Suceava.
În 2007, numărul turiştilor înregistraţi pe plan local a fost de 200.000, cel puţin 60% din aceştia petrecåndu-şi vacanţa aici în lunile de vară. Un sfert dintre cei care au vizitat Bucovina sunt turişti străini. Potrivit lui Brădăţean, un turist cheltuie în Bucovina 200 de lei pe sejur pentru cazare şi masă, ceea ce înseamnă că anul acesta încasările estimate sunt de 24 de milioane de lei (circa 6,6 milioane de euro), faţă de cele 40 de milioane de lei (circa 11,9 milioane de euro) în anul 2007.
6,6 milioane de euro este valoarea estimată a încasărilor din turism ale judeţului Suceava în 2008, cu 40% mai mică decåt cea a anului trecut
La plimbare
Mocăniţa a pierdut din cauza inundaţiilor 200 de călători pe zi şi vånzări de peste 30.000 de euro pe lună.
Mocăniţa circulă pe Valea Vaserului pe o linie construită în 1933. În 2004, numărul total al turiştilor care au călătorit cu acest tren a fost de aproximativ 700-800. Anul trecut, numărul călătorilor a crescut la 13.000