Inundațiile devastatoare din ultime vreme au provocat sute de decese în toată Europa. Cum s-a ajuns în această situație?

Jean Jouzel, climatolog și fost vicepreședinte al Grupului interguvernamental pentru schimbări climatice, a explicat că masele de aer încărcate cu apă „au fost blocate la altitudine mare de temperaturile reci”, fapt care „le-a făcut să stagneze timp de patru zile peste regiune”.

„Masele de aer încărcate cu apă au fost blocate la altitudine mare de temperaturile reci, ceea ce le-a făcut să stagneze timp de patru zile peste regiune”, a declarat specialistul pentru afp.com

Mulți politicieni europeni au dat vina pe încălzirea globală

Totodată, serviciul meteorologic din Germania a punctat că între 100 și 150 de milimetri de ploaie au căzut în intervalul 14-15 iulie, o cantitate care s-ar fi înregistrat în mod normal în două luni.

Hidrologul german Kai Schröter a explicat faptul că Europa a fost lovită în mod repetat de inundații severe înainte. Totuși, săptămâna trecută a fost „excepțională atât în ​​ceea ce privește cantitatea de apă, cât și violența” acesteia.

Mai mult, mulți politicieni europeni au dat vina pe încălzirea globală. Totuși, partidul AfD de extremă dreaptă a Germaniei i-a acuzat că „instrumentalizează” inundațiile pentru a își promova agenda.

„Nu putem spune încă cu certitudine că acest eveniment este legat de încălzirea globală”, însă „încălzirea globală face ca astfel de evenimente să fie mai probabile”, a a mai spus Schröter pentru sursa menționată.

Zonele cele mai afectate

Zonele cele mai afectate au fost cele din apropierea râurilor mici sau afluenților fără apărare împotriva inundațiilor.

„Rinul este obișnuit cu inundațiile” și orașele de-a lungul acestuia au construit protecții, spre deosebire de orașele și satele de-a lungul râurilor mai mici din regiune, a declarat Armin Laschet, șeful regiunii puternic afectate Renania de Nord-Westfalia.