Inundațiile, iminente! Mircea Fechet: Buna funcţionare a dispeceratelor este vitală

inundații

SURSA FOTO: PNL

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat o ședință extraodinară a Comitetului Ministerial pentru situații de urgență, în urma avertizărilor hidro-meteo. Oficialul a cerut atenție deosebită pentru zona Galați, și pentru bazinul hidrografic al Siretului și Prut Bârlad.

Mircea Fechet a convocat ședință extraordinară a Comitetului Ministerial pentru situații de urgență

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat astăzi Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU) constituit la nivelul ministerului. Această ședință extraordinară a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN și COD PORTOCALIU emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), precum și a avertizării hidrologice realizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

În urma acestor avertizări, ministrul a dispus ca Sistemele de Gospodărire a Apelor și Administrațiile Bazinale de Apă să fie pregătite pentru intervenții.

”Buna funcţionare a dispeceratelor este vitală şi ne poate ajuta să câştigăm acele minute importante pentru a acţiona. Este, de asemenea, foarte important să monitorizăm din teren evoluţia debitelor pentru a fi evitată, astfel, orice întârziere în comunicarea informaţiilor, iar prevenţia pentru localităţile din avalul cursurilor de apă trebuie să fie întărită şi orice modificare a debitelor trebuie comunicată imediat autorităţilor”, a transmis oficialul, potrivit unui comunicat oficial.

Mircea Fechet a solicitat o atenție sporită pentru zona Galați, recent afectată de inundații, subliniind că albiile sunt colmatate. El a cerut menținerea serviciilor de permanență și pentru bazinul hidrografic al Siretului, precum și pentru Prut și Bârlad. Reprezentanții Administrației Naționale „Apele Române” au anunțat că au suplimentat deja materialele de intervenție pentru aceste zone și că au fost trimise buldozere și excavatoare pentru a preveni problemele cauzate de colmatare.

Mircea Fechet; SURSA FOTO: Facebook, PRIAevents

ANAR a finalizat o linie de apărare provizorie

În plus, ANAR a comunicat că a finalizat o linie de apărare provizorie, formată din panouri de aluminiu, în zona localității Islaz, la confluența râului Olt cu Dunărea. De asemenea, lucrările de consolidare au continuat pe sectoarele de dig Stelnica-Bordușani, Ciocănești și Borcea.

În ceea ce privește evoluția debitului Dunării, specialiștii ANAR estimează că nu vor exista probleme. Totodată, ministrul Fechet a solicitat verificarea măsurilor de siguranță pentru amenajările hidrotehnice și acumulările de pe cursurile de apă vizate de avertizările hidrologice.

”Hidroelectrica a dat asigurări privind funcţionarea tuturor descărcătorilor hidraulici ai amenajărilor de pe cursurile de apă vizate de avertizările hidrologice. Reprezentanţii Hidroelectrica S.A au informat că acumulările gestionate sunt pregolite şi există rezerve pentru preluarea debitelor suplimentare sau a viiturilor. În ceea ce priveşte Dunărea, hidrologii au informat că se menţine prognoza emisă ieri, cu valoare maximă, aşteptată pe data de 1 octombrie, de 7600 mc/s, maxim care se va menţine, probabil, şi pe 2 octombrie. În cazul în care vor fi precipitaţii importante în zona afluenţilor Dunării, din Serbia, este posibil să se atingă un debit maxim al Dunării 7800-8000 mc/s” arată ministeul.

Pe sectorul românesc, hidrologii estimează că, din cauza precipitațiilor ce urmează a fi înregistrate în zilele următoare, debitul nu va depăși 9000 mc/s.