Inundatiile din acest an ar putea costa actuala putere mult mai mult decat isi inchipuie. si nu este vorba de fondurile pentru reconstructie, ci de voturi. Cele ale miilor de sinistrati care s-au simtit abandonati in calea apelor de autoritatile recidiviste in materie de ineficienta in prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta. Si ale celor care au urmarit la televizor cum o tragedie, ale carei efecte puteau fi diminunate, a capatat dimensiuni nationale. Pe ansamblu, voturile unui
Inundatiile din acest an ar putea costa actuala putere mult mai mult decat isi inchipuie. si nu este vorba de fondurile pentru reconstructie, ci de voturi. Cele ale miilor de sinistrati care s-au simtit abandonati in calea apelor de autoritatile recidiviste in materie de ineficienta in prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta. Si ale celor care au urmarit la televizor cum o tragedie, ale carei efecte puteau fi diminunate, a capatat dimensiuni nationale. Pe ansamblu, voturile unui electorat oricum satul de promisiuni, scandaluri politice si aroganta. Premierul hidrotehnician Tariceanu nu reuseste sa convinga populatia evacuata din calea apelor, de fapt, mai pe nimeni, ca are un plan credibil de masuri privind securizarea zonelor inundabile. Vizitele la fata locului, ale sale si ale presedintelui Basescu, n-au facut decat sa amplifice nemultumirile. Iar oamenii nu vor uita replicile nervoase ale unuia sau altuia, chiar daca peste cateva luni vor fi mutati in locuinte cu termopane.
Ceea s-a intamplat in SUA anul trecut ar fi trebuit sa fie o lectie pentru Guvern. Mai mult de jumatate dintre americani au penalizat in sondaje modul in care presedintele George W. Bush a gestionat situatia de criza provocata de uraganul Katrina. Iar scaderea drastica a popularitatii sale se va vedea la alegerile partiale din acest an pentru Congresul dominat de republicani. La fel ca in Romania, americanii au avut cruda revelatie ca guvernul nu este pregatit pentru a face fata unei catastrofe majore, chiar daca aceasta era previzibila. si totusi, guvernatorul statului Florida, Jeb Bush, fratele presedintelui, si-a cerut scuze de la populatie, admitand ca autoritatile nu au reactionat in mod adecvat pentru a furniza asistenta populatiei aflate in dificultate. Ceea ce la noi nu o sa se intample, probabil, niciodata.
Dar inundatiile isi au rolul lor moralizator. Ele au demascat vulnerabilitatea acuta a unei mari parti a populatiei la capriciile vremii, saracia crunta de la sate, lipsa solidaritatii umane, ignoranta si fatarnicia autoritatilor, in pana de strategii, dar contaminate iremediabil cu populism ieftin.